Investiţii la Aeroportul Internaţional Craiova : 16 milioane de euro pentru securizarea completă

0
4640

Consiliul Judeţean Dolj se bazează anul acesta pe un buget de 138.420.000 de euro, adică peste 660 de milioane lei. Din aceşti bani se vor face investiţii şi la Aeroportul Internaţional Craiova. Este vorba de 6,4 milioane de euro, toţi banii vin de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi vizează extinderea celor două corpuri de clădire. Se va moderniza şi extinde parcarea de la Aeroport. Investiţia se va ridica la 540.000 de euro. Tot aici se va construi şi o unitate de intervenţie în situaţii de urgenţe. Este un demers aflat în curs de implementare, în parteneriat cu ISU Oltenia şi Primăria Vratza. Valoarea toatlă a proiectului este de 6,7 milioane de euro, părţii române îi revine suma de 3,7 milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi vicepreşedintele Cosmin Vasile s-au întâlnit la începutul acestei luni, alături de conducerea Aeroportului Internaţional Craiova (AIC) şi de specialişti din cadrul celor două instituţii, cu echipa proiectantului desemnat să elaboreze documentaţia pentru demersul de extindere a AIC, prin construirea unor noi terminale şi realizarea infrastructurii aferente. Acest demers care este inclus, de altfel, şi în Master Planul General de Transport al României vizează realizarea unui pachet de investiţii, în centrul cărora se află construirea unui nou terminal de pasageri, care să răspundă pe deplin exigenţelor internaţionale în domeniu. „Acesta va fi prevăzut cu propria platformă de îmbarcare-debarcare, cu cel puşin 12 locuri pentru aeronave şi o zonă specială pentru degivrarea avioanelor. De asemenea, prin proiect va fi amenajată o parcare destinată autoturismelor şi o autogară pentru mijloacele de transport în comun. În paralel, ne dorim să construim şi un terminal pentru transportul de marfă. Totodată, investiţiile vor mai include reabilitarea şi extinderea infrastructurii de mişcare, fie că vorbim despre suprafeţele de rulare pentru aeronave, fie despre reconfigurarea sistemului de balizaj”, a mai spus Ion Prioteasa. 

Sisteme de iluminat şi de detecţie

Conducerea CJ Dolj, consideră că acest proiect fiind unul de anvergură, nu se poate realiza din bugetul propriu al CJ Dolj. De aceea, documentaţia care va fi elaborată de proiectant şi care presupune o serie de studii, expertize, analize şi măsurători va constitui suportul pentru cererea de finanţare din fonduri europene pe care AIC o va depune, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. „Tot prin intermediul POIM, a fost recent înaintată spre evaluare solicitarea de finanţare pentru un alt proiect, care are ca obiectiv securizarea completă a aeroportului. Cu o valoare totală de 16 milioane de euro, investiţia urmăreşte, printre altele, amenajarea unui drum tehnologic perimetral, prevăzut cu sisteme de iluminat şi de detecţie, reabilitarea şi extinderea sistemului de supraveghere în zona terminalelor, dar şi construirea unei remize pentru echipa de intervenţie rapidă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Un proiect de anvergură

În cadrul întrevederii, vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a reafirmat interesul administraţiei judeţene pentru realizarea de investiţii capabile să consolideze ascensiunea remarcabilă înregistrată de Aeroportul Internaţional Craiova. „Am avut o întâlnire constructivă, în cadrul căreia au fost convenite condiţiile pentru o colaborare optimă în desfăşurarea acestui demers, esenţial pentru viitoarea evoluţie a aeroportului nostru, cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul pe care dorim să-l promovăm în cadrul POIM este unul de mare anvergură, care cuprinde, pe lângă realizarea infrastructurii construite, şi o importantă componentă de dotare cu tot ceea ce este necesar pentru a avea, la finele lui, un terminal modern, complet funcţional. Aş aminti, în acest context, echipamentele pentru controlul de securitate, pentru procesarea pasagerilor şi a bagajelor, mobilierul pentru zonele destinate călătorilor, dar şi pentru spaţiile administrative, utilajele pentru deszăpezirea suprafeţelor de mişcare a aeronavelor, precum şi sistemele de supraveghere video sau de stingere a incendiilor”, a explicat Cosmin Vasile.

Îmbunătăţirea condiţiilor pentru călători

Vicepreşedintele CJ Dolj a mai spus că dezvoltarea AIC rămâne o prioritate a administraţiei judeţene, cu atât mai mult cu cât ea se traduce în beneficii şi creştere economică pentru întreaga regiune, răspunzând unei necesităţi reale, confirmate şi prin cifre. „Mă refer la faptul că numărul de pasageri înregistrat în 2019 este de aproape 37 de ori mai mare decât în 2009, atunci când am început amplul proces de revitalizare a acestui obiectiv, mai întâi cu finanţare din surse proprii, apoi cu fonduri europene, printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro. Un proces care este continuat în prezent prin investiţia de 6,4 milioane de euro pentru extinderea actualelor terminale ale aeroportului, susţinută tot din bugetul CJ Dolj. Am făcut şi vom face eforturi în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pe care AIC le oferă atât călătorilor, cât şi operatorilor de transport aerian, pentru a contribui astfel la diversificarea gamei destinaţiilor internaţionale cu care Craiova este conectată în mod direct“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cosmin Vasile.