Ce găsește Constantin Brâncuși când revine acasă…

0
344

Stră-strănepoata lui Constantin Brâncuși, avocatul Luminița Brâncuși, a fost prezentă, duminică, la Craiova, orașul care a marcat devenirea marelui sculptor. Cu ochii plini de lacrimi, aceasta a mărturisit că va face tot posibilul de a-l aduce pe Constantin Brâncuși acasă, în ciuda tuturor piedicilor care i se pun acum în cale. În același timp, Luminița Brâncuși a fost profund mâhnită de modul cum sunt păstrate operele artistului în complexul de la Târgu Jiu și cum sunt întreținute mormintele părinților acestuia aflate în cimitirul din Hobița, din acolo unde ar trebui să ajungă și marele sculptor.

Descendenta lui Constantin Brâncuși este o femeie tânără și energică. Luminița Brâncuși a absolvit Facultatea de Drept din București, iar acum pledează ca avocat, o meserie pragmatică după care ai fi tentat să crezi că nu a moștenit înclinațiile spre artă ale marelui sculptor (deși descendența sa nu este directă, Constantin Brâncuși neavând copii). Stilul său vestimentar cochet, aproape excentric și te fac să te gândești că ai în față nu doar un om care poartă un nume cu rezonanță aparte, ci și o persoană pune multă pasiune la temelia planurilor sale. Cei care l-au cunoscut bine pe Constantin Brâncuși spuneau despre el că avea o vioiciune a spiritului și a mișcărilor, particularități care îți săreau în ochi și dacă o urmăreai cu mare atenție pe descendenta marelui sculptor.

Un muzeu 3D, la Hobița

Luminița Brâncuși a fost invitată să participe la simpozionul care s-a desfășurat în cadrul ”Zilelor Constantin Brâncuși”, aflate la a II-a ediție și organizate, la sfârșitul săptămânii trecute, de Asociația „Podul lui Apollodor” și Filarmonica „Oltenia”. Pentru că a făcut un drumul de la București, acolo unde locuiește, nu a fost prezentă de la începutul discuțiilor, dar și-a petrecut mai mult timp discutând apoi cu organizatorii și admiratorii marelui sculptor, ce-i drept puțini la număr. Ca o noutate, Luminița Brâncuși le-a spus oamenilor de cultură din Craiova că intenționează să amenajeze un muzeu 3D multimedia la Hobița, iar pentru asta urmează să ia legătura cu multele muzee în care sunt păstrate operele lui Constantin Brâncuși. „Sunt convinsă că putem discuta cu toate muzeele lumii și cu Centre Pompidou. Muzeul ne-ar întregi nouă, ca români, legătura cu Constantin Brâncuși”.

Mormintele părinților arată „jalnic”

Luminița Brâncuși s-a confesat la Craiova, exprimându-și mâhnirea pentru modul în care sunt întreținute lucrările în aer liber lăsate de marele sculptor la Târgu Jiu. Aceasta a povestit că săptămâna trecută a făcut întâi o vizită la Hobița, ajungând în cimitirul în care sunt înhumați părinții lui Constantin Brâncuși. „Este jalnic, nimeni nu se ocupă de aceste morminte”. Apoi a mers la Târgu Jiu, în parcul în care sunt păstrate cele mai mari și mai reprezentative lucrări ale Constantin Brâncuși, cotate la valoarea de 6 milioane de euro. «Pe „Masa tăcerii” scria că nu trebuie să nu fie atinse obiectele. E o impietate, pentru că tocmai asta este esențial la Brâncuși: să atingi pentru a simți ceva. Cei care vin acolo să viziteze nu vin ca să distrugă, iar distrugerile sunt clar cauzate de cei care au lucrat acolo». Luminița Brâncuși a spus că a făcut demersuri și la Consiliul Local Târgu Jiu pentru a vedea „cum s-au derulat aceste nenorociri”, referirea fiind făcută la lucrările de curățare a operelor brâncușiene, care se pare că s-ar fi făcut cu apă amestecată cu detartrant.

De ce s-ar întoarce Brâncuși acasă

În ciuda acestor aspecte, descendenții lui Constantin Brâncuși, grupați în Fundația „Familia Brâncuși” și reprezentați de avocatul Luminița Brâncuși, încearcă de mai mulți ani să-l aducă pe sculptor din cimitirul Montparnasse, acolo unde este înmormântat, la Hobița. „Constantin Brâncuși este înmormântat alături de alte trei persoane, se află practic într-o groapă comună. Când a ales să se înmormânteze în Montparnasse a fost un moment crucial pentru Brâncuși. Era bolnav și ce poți să faci atunci decât să-ți cumperi un loc de veci? La ultima spovedanie, a subliniat faptul că el moare cu o singură durere în suflet, de a nu fi înmormântat alături de mama sa, la Hobița, pe care a iubit-o foarte mult. Acum va trebui să îi facem pe oameni să respecte acest lucru, să înțeleagă ce valoare are ultima spovedanie. Dacă nu facem lucrul acesta, îl negăm pe Brâncuși”. Vorbind despre aceste lucruri, Luminița Brâncuși a plâns, mărturisind că, personal, ea el vede pe Constantin Brâncuși odihnindu-se liniștit între țăranii din Gorj.

Mai multe voci avizate spun însă că un astfel de gest l-ar dezavantaja enorm pe Constantin Brâncuși, care ar fi desprins dintr-un cimitir-panteon pentru arta universală. În cimitirul Montparnasse sunt înhumate personalități precum Charles Baudelaire, Jean Paul Sartre, Simone de Bauvoire, Samuel Beckett, Guy de Maupassant, Tristan Tzara, Eugen Ionesco, Edgar Quinet, Camile Saint-Saens.