Cadastru gratuit pentru 15 comune din Dolj

0
1184

Tot mai multe primării din Dolj încep să sesizeze oportunitatea de a beneficia de cadastru gratuit pentru terenurile agricole şi se înscriu în programul naţional. Ieri, peste 6.300 de cărţi funciare au fost înmânate primarilor din 15 comune de către conducerea OCPI Dolj, aceştia urmând ca, mai apoi, să le predea proprietarilor din localităţile lor.

Cele 6.357 de proprietăţi, care însumează o suprafaţă de 5.272 de hectare, aparţin locuitorilor din comunele Afumaţi, Amărăştii de Sus, Apele Vii, Bârca, Brabova, Braloştiţa, Carpen, Castranova, Fărcaş, Gherceşti, Giubega, Măceşu de Sus, Seaca de Câmp şi Şimnicu de Sus. Ieri, conducerea OCPI Dolj a predat primarilor noile cărţi funciare, precizând că, deşi se referă numai la terenurile extravilane, sunt foarte utile întrucât includ toate informaţiile tehnice, economice şi juridice despre fiecare proprietate în parte. „Odată înscris, un imobil are referinţe atât tehnice, cât şi economice şi juridice. Practic, este o oglindă foarte clară a evoluţiei acestor imobile. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca acest program naţional să fie accelerat. Iar în foarte scurt timp – noi ne-am propus până în 2023 – să realizăm un procent cât mai mare de înscriere în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a imobilelor din România, ca să clarificăm odată pentru totdeauna toate problemele legate de proprietate, de impozite şi taxe, de colaborarea instituţională dintre toate autorităţile care au nevoie de aceste informaţii”, a declarat Mihai Cilibiu, directorul instituţiei.

„Trebuia să se petreacă de mai multă vreme”

Senatorul de Dolj, Radu Preda, care a fost prezent şi el la eveniment, a remarcat că s-a plecat de undeva de foarte de jos, de la numai două comune cadastrate integral în Dolj (Mischii şi Drănic, prin Programul Caesar), pentru a se ajunge acum la ceea ce ar fi trebuit să fie, de mai multă vreme, o normalitate pentru acest judeţ. „Vorbim de o normalizare care, până la urmă, trebuia să se petreacă de mai multă vreme. Dacă abia acum reprezintă o prioritate, înseamnă că suntem cumva departe. La 27 de ani de la revoluţie, noi încă ne clarificăm situaţia proprietăţii. Dar este un lucru bun că se petrece în procedură accelerată”, a punctat parlamentarul doljean. Radu Preda a precizat că această cadastrare, care clarifică situaţia proprietăţilor, ajută foarte mult şi în contextul în care, la nivel central, se pune tot mai mult accent pe dezvoltarea zonei rurale –  plata subvenţiilor, comasarea proprietăţilor de o aşa manieră încât agricultura să fie mai performantă şi revigorarea sistemului de irigaţii din judeţul Dolj. „Toate eforturile de clarificare a proprietăţilor din judeţ, prin cadastrarea gratuită, o să ajute foarte mult în acest demers”.

Înscrierea în program a primăriilor se face la cerere

Întrucât comunele respective s-au înscris în programul naţional de cadastrare gratuită, la cerere, subprefectul de Dolj, Cristi Şovăilă, a ţinut să-i laude pe primari pentru disponibilitatea şi volumul foarte mare de muncă pe care aceştia l-au depus: „Primarii au muncit mult ca să ajungă aici. Şi ştiu ce înseamnă asta, pentru că noi ne confruntăm împreună, şi facem o echipă foarte bună, cu provocările legilor fondului funciar. Au început şi ei să înţeleagă importanţa acestei operaţiuni de cadastrare şi înregistrare gratuită, sunt aproape de noi, ca instituţie care aplică şi fondul funciar. Este un pas important şi îmi doresc să continue această activitate şi în 2018 ca să finalizăm, până în 2023, acest plan ambiţios al Guvernului României”.

La rândul său, Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a scos în evidenţă importanţa existenţei unei astfel de axe de finanţare la nivelul UE şi i-a încurajat pe toţi primarii să profite de acest avantaj: „Este îmbucurător faptul că, pentru prima dată, există o axă pentru cadastrarea gratuită. Sunt alocate din fonduri europene 312 milioane de euro şi odată contractaţi aceşti bani de la UE, până la urmă, vom merge clar la bun sfârşit cu proiectele. Vom continua chiar şi pe bani guvernamentali pentru că problema cadastrului şi a cărţilor funciare, cel puţin în partea aceasta de ţară, este mare în această zonă a ţării”.

155.000 de lei, atribuiţi fiecărei localităţi

Potrivit conducerii OCPI, toate primăriile din Dolj au avut posibilitatea, şi încă o mai au, ca să se înscrie, la cerere, în programul naţional de cadastru şi carte funciară, care este disponibil până în anul 2023, programul fiind finanţat atât din venituri proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (4 miliarde de lei), cât şi din fonduri externe, obţinute prin POR (312 milioane de euro). „Orice comună care doreşte să facă acest cadastru gratuit are această posibilitate. Să vină să semneze contractul de finanţare cu OCPI Dolj şi, în baza acestui contract, are credite de angajament pentru doi ani de zile. Va face o licitaţie şi va semna contractul de servicii cu prestatori, persoane fizice şi juridice, autorizate, care va executa lucrarea”, a precizat directorul Mihai Cilibiu.

În anul 2016, fiecare comună a avut la dispoziţie o sumă de 135.000 de lei pentru cadastrare, iar din Dolj s-au înscris 5 comune, acestea fiind şi primele care au primit noile cărţi funciare. În 2017, suma oferită prin program primăriilor a fost de 155.000 de lei, iar din judeţul nostru s-au înscris şi au finalizat cadastrarea 15 comune. Şi în 2018 este alocată aceeaşi sumă, fiind vorba de 24 de localităţi beneficiare. Până acum, cele mai avansate sunt localităţile Goicea, Coţofenii din Dos, Brădeşti şi Pieleşti.