Cum s-a „deşteptat” judecătorul Toni Greblă la Curtea Constituţională

1
304

Două legi, cea privind descentralizarea şi cea privind modificările aduse Codului Penal, au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României, cu o majoritate absolută de voturi (9-0). Un asemenea vot covârşitor s-a înregistrat mai rar la CCR de-a lungul timpului, ceea ce într-un fel face linişte deplină în spaţiul public, dincolo de faptul că deciziile CCR „nu se comentează, ci doar se aplică”. Numai că o nedumerire tot persistă şi nu se dizolvă cu una, cu două, legată de votul proaspătului judecător CCR Toni Greblă, până luna trecută senator de Gorj, vicepreşedinte al Comisiei juridice, de numiri, validări şi imunităţi de la Senat. Cu alte cuvinte, din această postură, de jurist bine plasat în structurile Senatului, a avut prilejul să-şi exprime punctul de vedere la elaborarea celor două legi, să atragă atenţia asupra eventualelor vicii de neconstituţionalitate, să prevadă eventualele lor vulnerabilităţi la controlul iminent de constituţionalitate al CCR. N-avem idee de vreo frondă a domniei sale şi bănuim că şi-a dat acceptul fără migrene de prisos. Judecătorul CCR, de dată recentă, Toni Greblă, este craiovean, cu şcoala generală şi liceul făcute la vremea lor, premergător absolvirii Facultăţii de Drept din Bucureşti (1978). A deţinut funcţii publice de luat în seamă (prefect de Gorj, consilier la Ministerul Administraţiei şi Internelor, reprezentant al României pe lângă ONU – Geneva), ceea ce a contat şi în recomandarea, bănuim, pentru actuala demnitate. Deşi propunerea iniţială, aparţinând PSD, îl vizase pe avocatul Lucian Bolcaş. Admiţând că existau toate motivele pentru declararea neconstituţionalităţii celor două legi amintite, votul judecătorului Toni Greblă tot rămâne unul surprinzător, prin faptul că la nivelul grupului parlamentar căruia îi aparţinuse nu exprimase răspicat îndoielile sau avertismentele de rigoare. A sugera că s-a „deşteptat” la CCR nu-l avantajează. E prea scurt timpul. Reiterăm pentru a risipi orice neînţelegere: de bună seamă, Toni Greblă a votat la CCR aşa cum i-a dictat propria conştiinţă. Însă postura sa era una categoric ingrată, prin faptul că reprezenta investiţia de încredere a social-democraţilor, de dată recentă. Şi dacă aceştia i-au dăruit o demnitate înaltă, pentru un rest consistent de mandat, nu felul în care a votat este de reţinut, ci lipsa de rigoare anterioară, în calitatea de senator şi vicepreşedinte al Comisiei juridice de la Senat îl poziţionează inadecvat, aproape de neînţeles. Fără să realizeze, judecătorul Toni Greblă l-a pus într-o postură dificilă pe însuşi liderul PSD, într-un moment în care acesta n-avea nevoie de aşa ceva. Putându-se subînţelege că totul, la o adică, poate fi rezultatul unui amestec nefericit de viclenie şi hazard. De la Craiova, judecător la CCR, marcant am spune noi, a fost şi Ion Predescu. Parcă altă altitudine juridică. Şi nu numai.

1 COMENTARIU

  1. Stimate D-le Cantar,
    In primul rand vitregiti o comuna doljana de fiul ei:Toni Grebla este sadovean si nu craiovean.
    In al doilea rand nu inteleg de ce acuzati un bun profesionist de faptul ca-si face datoria si ca nu mai este un soldat credincios partidului din care provine.Daca ati fi urmarit cariera politica a lui Toni Grebla ati fi remarcat faptul ca este considerat unul dintre cei mai abili politicieni ai PSD, dar ca a pus profesionalismul deasupra sarcinilor de partid in ceeace priveste apararea justitiei.Va dau trei exempe:
    -a participat la suspendarea lui Basescu in 2012 dar nu si-a dorit acest lucru dovedind totusi ca este soldat credincios al partidului;
    -a condamnat faptul ca senatul a refuzat in prima faza sa elimine din randurile sale pe Mircea Diaconu;
    -la numirea procurorilor a cerut sa se faca o comisie de selectie adevarata cu criterii clare.
    Asemenea luari de pozitie dovedesc ca este un om cu principii la care nu renunta numai de dragul de a fi de acord cu aberatiile emanate de minti bolnave.
    Toni Grebla nu a devenit nici mai destept nici mai putin destept de cand a ajuns judecator la CCR,ci arata ca este un om vertical asa cum ar trebui sa fie toti cei care ajung in diverse functii ale statului.Sa uite ca au fost membrii unui partid sau altul si sa-si faca meseria.Prestatia lui George Maior la SRI este un alt exemplu in acest sens.
    Paul Nicolae

Comments are closed.