Senatorul PDL Tudor Udriştoiu şi-a readjudecat mandatul incompatibil în fruntea Colegiului Medicilor Dolj

0
412

Tudor Udriştoiu ţine cu dinţii de funcţii. Deşi este deja senator, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, a candidat din nou şi pentru fotoliul de preşedinte al Colegiului Medicilor din Dolj. Şi, aşa cum era de aşteptat, a fost reales pentru încă patru ani de membrii Consiliului Judeţean al instituţiei amintite. În fond, de ce nu s-ar fi întâmplat aşa? Mai ales că senatorul Udriştoiu risca să rămână cu o fereastră în program. În alte părţi ale ţării medicii aflaţi într-o situaţie asemănătoare au decis să rămână… medici. Spre exemplu, pentru că a fost ales în conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti, Mircea Cinteză şi-a dat demisia din funcţia de senator al României pe motiv de incompatibilitate. Va demisiona şi Tudor Udriştoiu din Senatul României? Greu de crezut.

Tudor Udriştoiu

Despre activitatea parlamentară a senatorului PDL Tudor Udriştoiu, care lasă de dorit, de altfel, şi încasările care îi cresc cu fiecare declaraţie de avere publicată am mai scris în cotidianul nostru. În 2011 veniturile declarate ale senatorului PDL au ajuns la 302.675 lei. Numai de la Colegiul Medicilor din Dolj, conform declaraţiei de avere, din data de 14 iunie a.c., acesta a câştigat 16.793 lei. Senatorul Tudor Udriştoiu continuă să deţină norma didactică integrală, care merge mână în mână cu calitatea de medic primar psihiatru. Pentru toate funcţiile pe care le deţine este plătit ca şi cum s-ar afla cotidian la serviciu. Senatorul PDL Tudor Udriştoiu, prin dorinţa sa nemărginită de a ocupa cât mai multe funcţii la stat, îi sfidează pe toţi bugetarii care au fost concediaţi de Guvernul Boc şi pe cei 120.000 de oamenii care urmează a rămâne fără servicii în 2012, după cum a anunţat premierul Emil Boc.

Incompatibil şi cu funcţia de şef la Clinica I Psihiatrie din cadrul Spitalului de Neuropshihiatrie

Dincolo de aspectul moral al problemei, senatorul Tudor Udriştoiu are şi o problemă de incompatibilitate. Conform Legii nr. 96/2006, republicată, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, articolul 14, alineatul 2: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. La începutul lunii decembrie a.c., Mircea Cinteză şi-a dat demisia din funcţia de senator PDL pe motiv de incompatibilitate. Acesta a fost ales în Consiliul Colegiului Medicilor din Bucureşti şi în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Bucureşti şi, conform legislaţiei, această poziţie este considerată funcţie de conducere incompatibilă cu funcţia de parlamentar. Tudor Udriştoiu, fiind preşedintele Colegiului Medicilor din Dolj, se află în aceeaşi situaţie. Mai mult decât atât, acesta este şeful Clinicii I Psihiatrie din cadrul Spitalului de Neuropshihiatrie Craiova. La data de 2 noiembrie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a decis că acelaşi senator PDL Mircea Cinteză este incompatibil cu funcţia de şef de clinică, instanţa respingând contestaţia doctorului faţă de decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. La începutul anului, ANI a constatat starea de incompatibilitate în care se afla senatorul PDL Mircea Cinteză, acesta deţinând, pe lângă calitatea de parlamentar, mai multe funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cinteză a atacat verdictul ANI, în contencios administrativ.

ANI trebuie să se autosesizeze

Dacă în 15 zile de la alegerea în funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din Dolj Tudor Udriştoiu nu îşi dă demisia din funcţia de senator al României, Agenţia Naţională de Integritate trebuie să se autosesizeze cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia.  În baza art. 71, alin. (2) din Constituţia României: “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. Potrivit art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, “Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”. Conform art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se înţelege […] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice”. Conform Statutulului Colegiului Medicilor din România, la cap. I, art. 3 instituţia se autodefineşte ca fiind „autoritate publică şi profesională”.