25.000 de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Dolj

0
347

După ce în urmă cu o săptămână medicii din judeţul Dolj au rămas fără vaccin antigripal, zilele acestea, la Direcţia de Sănătate Publică, au fost aduse de la Ministerul Sănătăţii încă 25.000 de doze care vor fi folosite pentru a ţine sub control răspândirea gripei. Cu precădere vor fi vaccinaţi gratuit doljenii care se înscriu în categoria „la risc”, restul fiind nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi cumpăra dozele necesare din farmacii.

Într-o primă fază, în judeţul Dolj au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie şi către unităţile sanitare 6.500 de doze de vaccin, cantitate care s-a dovedit a fi total insuficientă din moment ce aceasta a fost epuizată în doar o lună. De altfel, chiar autorităţile sanitare doljene au recunoscut că ar fi nevoie de aproximativ 100.000 de doze pentru a acoperi fie şi numai imunizarea populaţiei aflată în categoriile de risc. În schimb, până în primăvară în Dolj va fi distribuit un număr de doze de vaccin antigripal pe jumătatea celui necesar.

De vaccinare gratuită beneficiază doar anumite categorii de populaţie, cu risc mai ridicat de îmbolnăvire. În principiu, corespund acestor criterii persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. Tot gratuit se pot vaccina şi cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Cei care doresc să beneficieze de o astfel de facilitate sunt sfătuiţi să ia legătura cu medicii de familie sau cu cadrele medicale din unităţile sanitare pentru a fi planificaţi pentru vaccinare.

Peste 300 de medici implicaţi în campanie

Ieri, la Prefectura Dolj, medicii de familie, dar şi reprezentanţi ai principalelor instituţii de Sănătate din judeţ au pornit o campanie de prevenire a gripei, a virozelor respiratorii şi a complicaţiilor pe care acestea le produc. Acţiunea are ca scop promovarea în rândul populaţiei a unui set complet de măsuri şi însuşirea unor deprinderi ce trebuie aplicate în caz de îmbolnăvire pentru evita apariţia unor forme mai evoluate ale acestor afecţiuni.

„Am lansat o campanie de prevenţie împotriva virozelor respiratorii şi a complicaţiilor acestora. Avem un parteneriat încheiat între mai multe instituţii şi considerăm că, mai ales în această perioadă, când numărul bolnavilor este în creştere, devine din ce mai important să acţionăm. Pe de-o parte sunt variaţiile de temperatură de aşa natură încă să favorizeze apariţia virozelor, pe de altă parte urmează şi vacanţa elevilor. E mult mai simplu şi mai eficient să prevenim din timp. E în interesul fiecăruia acest lucru”, a precizat dr. Mirela Profir, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

Campania se desfăşoară prin intermediul medicilor de familie, însă printre instituţiile implicate se numără Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Prefectura, Colegiul Medicilor Dolj şi Casa de Asigurări de Sănătate. „Pe lângă implicaţiile sociale trebuie luate în calcul şi cele economice. După cum bine se ştie, cu cât populaţia este mai sănătoasă, şi consumul de medicamente este mai mic. Grupul-ţintă al acestei acţiuni se raportează la peste 80% din populaţia judeţului. Sunt implicaţi peste 300 de medici de familie”, a spus Mihai Soare, director al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă împotriva gripei

Medicii recomandă populaţiei, pentru evitarea îmbolnăvirilor, ca în perioadele cu fluctuaţii frecvente de temperatură să respecte regulile de igienă. Printre acestea se numără spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, printre sfaturi se numără şi acela de a nu lua antibiotice din proprie iniţiativă, întrucât acestea scad imunitatea organismului, având ca efect prelungirea bolii. Cel mai eficient mod de prevenire a gripei rămâne însă vaccinul.