România U21 s-a calificat la Euro 2021!

0
167

Naţionala de tineret a României va fi prezentă pentru a doua oară la rând la Campionatul European, după participarea din 2019 fiind certă şi cea din 2021. O premieră pentru noi, două calificări consecutive la U21. Paradoxal, bifăm această performanţă la tineret într-o perioadă în care avem cea mai slabă “naţională mare”.

Înainte de ultimul meci aveam nevoie de victorie, dar pe parcursul lui am aflat că ne e util şi egalul, fiindcă Scoţia şi Belgia se împiedicaseră neprevăzut. În schimb, Danemarca, echipă calificată deja, de pe primul loc, ne-a înlesnit şi nouă accesul la Euro. Echipa care-şi revendica mingea meci de meci, cu o posesie netă, ne-a lăsat mingea, nu ne-a deranjat nici când ne-am creat ocazii, dar tricolorii n-au înşfăcat cadoul şi s-au poticnit la finalizare. Olaru, Boboc, Moruţan şi Măţan au fost cei mai activi, în schimb Ianis Hagi a fost ridicol. Adi Mutu a ales să continue cu modulul cu “nouă fals” şi a fost aproape să plătească inclusiv cu calificarea. Danezii au primit un penalty pe care nu l-au forţat, jucătorul lor de culoare aterizând în careu, fiind faultat aiurea de Paşcanu, dar tocmai pe la 18 metri. Penalty-ul a fost executat telefonat, mai lipsea ca nordicul să-i arate colţul lui Vlad, dar portarul se aruncase cam de când adversarul îşi aranja mingea pe var. În tot acest circ, clovn a fost arbitrul, care a eliminat un danez pentru un fault de joc undeva în tuşă. Costache a egalat şi toată lumea s-a liniştit. Era prea mult să ratăm calificarea, deşi aveam nevoie de 1 punct în ultimele două meciuri, în care s-au inventat şi două penalty-uri contra noastră.

În ultimul sfert de oră s-a mimat fotbalulul, ne-a fost  ruşine oleacă, dar ne-am atins scopul. A fost un pic ruşinos, dar şi sănătos, cum e o vorbă la noi. Bietul Câmpanu nici n-a mai avut ocazia să intre pe teren din cauză că se juca de-a latul. Perfid a fost gestul din ultimele secunde, când am forţat golul, după ce se convenise tacit că egalul e bun pentru toată lumea şi mergem împreună la Euro.

Performanţa rămâne, în nişte preliminarii inedite, lungi, la care România a propus foarte mulţi jucători, un lucru excelent, dar, din păcate, problema intervine când fac pasul la “echipa mare”, aşa cum am şi constatat şi cu generaţia anterioară. Să nu uităm că la acest meci decisiv nu au participat jucători eligibili precum Mihăilă, Coman, Man, Chindriş, Ghiţă, Oaidă, Petre, T. Băluţă. Dintre ei, Mihăilă s-a evidenţiat în mod special, fiind golgheterul României în aceste preliminarii, cu 5 goluri, deşi a evoluat numai 6 meciuri.

Putem spune că abia acum Mirel Rădoi are o calificare întreagă, el încheind precedentele preliminarii şi începându-le pe cele actuale. Ca şi în cazul jucătorilor de la tineret, problema lui a apărut când a avansat la naţionala mare.

România U21 – Danemarca U21 1-1

Au marcat: Costache ’72 / Laursen ’50 (p).

România: Vlad – Boboc, Paşcanu, Ciobotariu, Haruţ – Moruţan, M. Marin, Olaru – I. Hagi,  Costache (Carnat ’76), Măţan. Selecţioner: Adrian Mutu.

Danemarca: Christensen – Sery, Nelsson (Hausner ’53), Bech, Klitten – Laursen, Kofod Andersen, Nartey – Isaksen (Daramy ’46), Jensen (Madsen ’62), Lindstrom (Holse ’46). Selecţioner: Albert Capellas.