200.000 de euro, puși la bătaie pentru proiectele craiovenilor

0
491
 Primăria Craiova lansează, pe 1 noiembrie, bugetarea participativă, un program de proiecte care sunt propuse de craioveni și finanțate de la bugetul local. Suma alocată de municipalitate pentru această campanie de proiecte cetățenești este de 200.000 de euro. Se pot înscrie de la simpli craioveni și până la reprezentanți ai ONG-urilor și fundațiilor.
 Municipalitatea demarează, pe 1 noiembrie, campania de proiecte cetățenești care pot fi depuse de către craiovenii care doresc să se implice efectiv în viața urbei. Ca și în alte orașe mari ale țării, a fost creată o platformă online craiova.decid.ro, care poate fi vizitată și acum, dar care va deveni funcțională începând cu acea dată. Pe această platformă, craiovenii care au idei în diferite domenii pot să le depună, urmând ca apoi să fie consultate de către municipalitate și selectate. Cele mai bune propuneri se vor transforma în investiții pe care primăria le va pune în practică.
Cine poate depune proiectele
Potrivit regulamentului, pot depune proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă, persoane care locuiesc, muncesc sau studiază în Craiova și care au vârsta minimă de 18 ani. Acestea pot fi persoane fizice, dar și persoane juridice – asociații, fundații, ONG-uri și societăți comerciale care au sediul social în Craiova. ”Proiectul de bugetare participativă implicarea cetățenilor, în special a tinerilor, în tot ceea ce înseamnă viață din Craiova. De asta l-am și denumit aşa, pentru că acest buget participativ se duce înspre cetăţenii implicaţi, care vor să participe la tot ceea ce înseamnă activitate în Craiova”, a explicat, într-o conferință de presă, primarul Craiovei, Mihail Genoiu. 
Propunerile pot fi votate până la 23 ianuarie
Depunerea proiectelor este o procedură simplă. Persoanele care intenționează să depună astfel de propuneri trebuie să acceseze platforma, acolo unde și primesc un cont. Propunerile se atașează online, la una din secțiunile pe care autoritățile le-au creat. Perioada de încărcare a proiectelor se va încheia pe 1 decembrie. Până la 20 decembrie, comisia de evaluare va analiza proiectele depuse și va solicita clarificări din partea celor care le-au inițiat. Pe 20 decembrie, va fi publicată lista cu proiectele selectate, acestea fiind declarate eligibile, precum și lista cu proiectele care au fost respinse. Proiectele acceptate vor rămâne pe platformă până la data de 23 ianuarie, în tot acest timp putând să fie votate electronic de către craioveni. Abia proiectele care vor întruni cel mai mare număr de voturi vor fi declarate câștigătoare și asumate de municipalitate pentru a fi puse în practică.
Fiecare proiect are o limită de 50.000 de euro
Ca și regulă de finanțare, autoritățile au stabilit ca bugetul total pentru aceste proiecte cetățenești să fie de 200.000 de euro, bani care au fost alocați de la bugetul local. Potrivit regulamentului, implementarea unui singur proiect trebuie să se încadreze în suma maximă de 50.000 de euro. Categoriile la care pot fi depuse propunerile cetățenilor sunt în număr de cinci: amenajare de spații verzi și locuri de joacă; strategie/planificare urbană; asistență socială/sănătate; digitalizare; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației. Potrivit autorităților, cea mai atractivă secțiune pare a fi cea destinată digitalizării orașului.