Concert Mozart sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru

0
551
Al doilea concert din STAGIUNEA CLASSIC+ 2019/2020 a Filarmonicii „Oltenia” Craiova este dedicat în întregime muzicii, de o inconfundabilă vervă strălucitoare, semnată de Wolfgang Amadeus Mozart. Vineri, 18 octombrie 2019, ora 19:00, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU, Orchestra simfonică va interpreta trei lucrări mozartiene, în care se întâlnesc lirismul şi rafinamentul: uvertura operei „Don Giovanni”, Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia nr. 40 în Sol minor. Solist invitat este CIPRIAN ORAVEŢ, violonist al Orchestrei Naţionale Radio şi al Orchestrei Române de Tineret.
 RADU  POSTĂVARU – un real talent a muzicii româneşti
Radu Postăvaru s-a născut la Iaşi, într-o familie de muzicieni (mama – artist liric, iar tatăl prim-contrabasist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Moldova”). Între anii 2014 – 2015 a ocupat prin concurs postul de manager al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, unde din 2002 deţine statutul de dirijor permanent. Începând cu anul 2015 activează ca profesor asociat (specializarea dirijat-orchestră) în cadrul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Radu Postăvaru a susţinut peste 1000 de concerte în ţară şi peste hotare şi a realizat peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor şi pianist şi mai mult de 200 de emisiuni de radio şi televiziune. Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate, în reviste şi ziare importante, precum: ”Corriere della Sera”, ”Il Giornale”,  ”Cultura e spettacoli” (Italia), ”Le Matin”, ”Le temps du Maroc” (Maroc), ”L`Aurore du Jardi” (Franţa), ”Prensa Latina” (Spania), ”Kulturmagazin” (Germania), ”Muzica”, ”Actualitatea Muzicală”, ”Cronica Română” (România) etc. În anul 2007, a obţinut titlul de Doctor în Muzică având teza ”Interpretarea dirijorală a poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Viorel Munteanu. De asemenea, a finalizat un master în stilistică dirijorală la clasa maestrului Horia Andreescu, tema disertaţiei fiind ”Clasic şi modern în Simfonia nr. 9 în Mi bemol major, op. 70 de Dmitri Şostakovici”. 
CIPRIAN ORAVEŢ – artist craiovean cu un repertoriu vast
S-a născut în anul 1990 la Craiova. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din oraşul natal, la clasa profesoarei Speranţa Şopov, fiind indrumat şi de maestrul Ştefan Gheorghiu. În paralel a lucrat şi cu violoniştii Florin Croitoru şi Octavian Raţiu. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cursul de master urmându-l la clasa conf. dr. Luminiţa Burcă. A participat la concursuri naţionale şi internaţionale de vioară şi de muzică de cameră, fiind distins cu numeroase premii. În prezent este membru al cvartetului “Cantabile”, alături de care a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinatate, printre care şi un recital în Budapesta, în vara anului 2010. De asemenea, este angajat al Orchestrei Naţionale Radio, membru al „European Union Youth Orchestra” şi al „Orchestrei Române de Tineret”. Repertoriul său este vast şi cuprinde: concerte clasice şi romantice pentru vioară, sonate de Mozart, Beethoven, G. Enescu, C. Franck, diverse piese de virtuozitate etc. 
„Bogată în conţinut şi semnificaţii, muzica lui Mozart rămâne mereu simplă şi accesibilă, ceea ce îi asigură o popularitate nedezminţită până azi. De aceea George Enescu declara: “Dacă cereţi unui profan să vă citeze pe cel mai mare muzician al lumii, el vă va răspunde în mod sigur: Mozart, Mozart este legendar.”
https://cpciasi.wordpress.com/lectii-de-istoria-muzicii/lectia-6-clasicismul-muzical/wolfgang-amadeus-mozart/