Profesorul Gérard Mourou a vizitat Laserul de la Măgurele

0
723
             Timp de trei zile, în perioada 14-16 iulie 2020, profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI, mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP, laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizica, a vizitat Centrul ELI-NP. Anunțul a fost făcut de oficialii centrului de la Măgurele, la finalul vizitei. Laserul de la Măgurele a atins în martie 2019 o premieră în cercetarea mondială: a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, fiind cel mai puternic laser din lume.
            Profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii de la centrul ELI-NP lansarea unor experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului. Profesorul Mourou a apreciat în mod deosebit progresele remarcabile în implementarea proiectului, subliniind unicitatea, avansul tehnologic și științific al infrastructurii realizate la ELI-NP. Profesorul Mourou consideră că, pe masură ce sunt finalizate și devin disponibile diversele componente, echipa ELI-NP împreună cu colaboratorii din întreaga lume trebuie să se concentreze pe inițierea graduală a experimentelor începând cu acest an. Discuțiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP și echipa condusă de Prof. Mourou. În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”, se precizează în comunicatul de presă al centrul ELI-NP.
Validarea unei metode de a crește puterea laserului
          În martie 2019, laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, atingea puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. În ultimele luni se întrevăd deja primele aplicații spectaculoase, în medicină sau în neutralizarea deșeurilor nucleare.  În luna martie, mai exact pe  18 martie, Centrul ELI-NP de la Măgurele a demarat primul experiment, care folosește un braț al laserului.  Atunci ar fi trebuit să fie prezent şi Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, însă pandemia de coronavirus și măsurile internaționale au dus la anularea deplasării. “Prin acest experiment se urmărește validarea unei metode de a crește puterea laserului. Noi am început experimentul la putere mică, dar vom ajunge și la 10 PW și, dacă se confirma ideile verificate acum, putem ajunge la putere 2×20 PW, fără să modificăm sistemul de laseri, fără să intervenim în structura lor….”, a explicat Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).
Cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere
      La această dată, România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. În cadrul acesteia, au fost recepţionate şi sunt date în exploatare: cladirile speciale si sistemul geotermal care asigura conditiile de mediu necesare functionarii aparaturii stiintifice, sistemul de lasere de mare putere cu doua brate de 10 PW, doua brate de 1 PW, doua brate de 100 TW, laboratorul de tinte pentru interactia laser cu materia, laboratorul optic, precum si toate ansamblurile experimentale prevazute de proiectele tehnice ale experimentelor, aprobate de Comitetul Stiintific International al ELI-NP. Aşadar, Centrul ELI-NP funcționează şi este operațional. Se operaţionează cu partea de instrument numit laser de mare putere. Totodată, a început şi construcția sistemului gamma. Acesta va fi în curând şi el operațional. S-a organizat anul grecut în toamnă primul workshop pentru useri şi au fost prezenţi în România cercetători din 22 de țări. Aceştia depus peste 200 de propuneri, care urmează acum să fie analizate de către acest comitet internațional. O altă veste bună ar fi că Laserul de la Magurele, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), a fost inclus de Guvern pe lista instalatiilor si obiectivelor speciale de interes national, finantate din fondurile Ministerului Educatiei si Cercetarii. “Avand in vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat ca Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnica si functionala, laserul fiind in parametrii proiectati, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare in domenii strategice, asigurand, totodata, suportul stiintific, tehnic si logistic pentru cooperari internationale, inclusiv in diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care Romania este parte”, s-a precizat în urmă cu două luni, într-un comunicat de presă remis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

CASETĂ :

Gérard Mourou este profesor la Haut Collège al Ecole Polytechnique, Franța, și director al centrului IZEST (International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology) din cadrul Ecole Polytechnique. Este și profesor emerit la University of Michigan SUA și la University of Nizhny Novgorod Russia. Acesta a inventat, alături de Donna Strickland, tehnica Chirped Pulse Amplification (CPA).