Băileştiul ar putea avea o şcoală de echitaţie

0
403

Băileștiul se dezvoltă și nu oricum. Primarul Costel Pistrițu a ajuns la concluzia că acest municipiu nu se poate moderniza într-un mod haotic, ci după un plan bine construit. După modelul cu care operează instituțiile europene, și edilul din Băilești vrea să pună în aplicare o strategie amplă de dezvoltare, care să se întindă pe următorii de șase ani și să se axeze pe câțiva piloni. Educația, sănătatea și cultura sunt prioritățile care ar trebui să primească o mare atenție și mulți bani de la bugetul local și, îndeosebi, fonduri europene. Numai anul trecut Primăria Băilești a accesat 25 milioane de euro de la Uniunea Europeană.    

Primarul Costel Pistrițu lucrează acum la strategia de dezvoltare a municipiului Băilești pentru perioada 2014-2020. Potrivit acestuia, Educația și Sănătatea vor fi prioritățile spre care se vor îndrepta cei mai mulți bani. „Dacă nu beneficiezi de o educație bună și nu ai un sistem de sănătate îngrijit, atunci nu te poți numi locuitor de municipiu. Și până acum am acordat destul de multe fonduri de la bugetul local pentru școli și spitalul de aici, dar dorința mea este să dezvolt și mai mult infrastructura educațională și pe cea de sănătate”, a declarat primarul Pistrițu. În fiecare an, Primăria Băilești a acordat burse pentru elevii cu rezultate foarte bune de la Liceul „Mihai Viteazul”, iar cei care ajung la olimpiade primesc o vacanță la mare.

Viitorul economic: ateliere meșteșugărești și mici fabrici

Costel Pistrițu

Pentru că Băileștiul era, la începutul secolului al XX-lea, un important punct pentru agricultura din județ, aici fiind o adevărată bursă cerealieră, primarul Costel Pistrițu își propune să dezvolte această latură economică a municipiului. „Prințul Știrbei, al cărui conac este chiar sediul primăriei în care ne aflăm, a reușit să facă o producție avantajoasă pentru zona Băileștiului. Aici veneau să-și vândă cereale cei din Rast și din toate localitățile din jur. M-am întrebat de ce nu putem și noi să facem același lucru ca odinioară”. Planul primarului este să îi sprijine pe micii investitori din Băilești astfel încât să-și deschidă afaceri de familie, ateliere și fabrici de mică dimensiuni, iar exemplul pe care acesta l-a oferit era acela de înființare a unor ateliere de prelucrare a lânii de oaie, îndeletnicire care avea tradiție în zonă.

Teatrul de Vară va fi reabilitat

Pentru că vorbim de orașul lui Amza Pellea, din ecuație nu poate fi exclusă cultura și investițiile care sunt necesare pentru promovarea acesteia. Deși există un Festival al Zaibărului care amintește de marele actor, primarul Costel Pistrițu își propune să reamenajeze „Teatrul de Vară” din Băilești care a fost construit cu sprijinul lui Amza Pellea și care acum se află într-o stare proastă. ”E păcat să vorbim de Amza Pellea și să nu avem un teatru de vară pe măsură. Pe scena acesrui teatru, marele nostru actor își spunea textele atât de îndrăgite, derula festivalul „De la o glumă la alta”, care era foarte iubit de toți românii … Și noi suntem acum datori să îl reabilităm și să îl oferim locuitorilor municipiului nostru în niște condiții demne de un astfel de nume care ne face cinste”, a mai declarat Costel Pistrițu.

Proiect transfrontalier cu două localități din Bulgaria

„Teatrul de Vară” din Băilești ar urma să fie reabilitat cu fonduri europene pe care autoritățile intenționează să le atragă printr-un proiect transfrontalier. Fiind înfrățit cu două municipii din Bulgaria, Bergovița și Lom, municipiul Băilești ar putea să acceseze sume importante de bani împreună, care să ajute la dezvoltarea instituțiilor de cultură. ”Avem o colaborare cu două orașe din Bulgaria. O localitate mai mare, care este Lom-ul, și o localitate mai mică, Bergovița. Pe ultima am vizitat-o și am discutat cu autoritățile de acolo pentru accesarea unui proiect transfrontalier. Ei vor să modernizeze pista de ski, iar noi am putea să reabilităm teatrul de vară”. Teatrul de Vară se află situat în Parcul din centrul Băileștiului și, când va fi reabilitat, aici se vor desfășura toate festivalurile importante din municipiu.

Lacul de la Cilieni, cu mare potențial pentru agrement

Tot în planurile îndrăznețe ale primarului din Băilești se află și înființarea unei școli de echitație. Mulți locuitori cresc cai, fiind unic în județ „botezul cailor” de Bobotează, iar Costel Pistrițu se gândește să exploateze acest potențial. ”Mă gândesc că ar fi bine să avem un centru de echitație aici, la Băilești. Oricum se cresc mulți cai la noi și oamenii ar putea să mai facă un ban. Li se dă o acreditare în sensul că animalele sunt apte pentru acest sport și fiecare, printr-un contract de prestări servicii, să le pună la dispoziție pentru trei-patru ore. Cei care vor să învețe să călărească pot alege unul dintre caii disponibili și toată lumea are de câștigat”. Mai mult decât atât, autoritățile locale au în plan să amenajeze o bază sportivă de caiac-canoe pe lacul Cilieni și un aerodrom ierbat pentru avioanele mici. ”Oamenii cu bani pot să aterizeze cu avionul privat pe aerodromul din Băilești și să stea câteva ore aici”.

Piața Centrală va fi modernizată în acest an

Sunt însă și multe lucrări care au fost deja demarate și care se continuă a se realiza și în acest an, cu bani de la bugetul local. O astfel de lucrare este modernizarea Pieței Centrale din Băilești. Primul modul din cele trei, cel de „Legume-Fructe” a început anul  trecut și va fi finalizat în curând. Al doilea sector al pieței,  cel de „Lactate”, ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lunii martie, iar al treilea, cel pentru produsele non-alimentare, va fi gata în perioada august-septembrie. „Aceste lucrări, ca și modernizarea străzii Tăbăcari, vor rezolva problema căilor de acces și a parcărilor din zona pieței, oferind condiții foarte bune atât pentru cei care vin să își vândă produsele, cât și pentru cei care doresc să le cumpere”. Tot în zona pieței vor fi amenajate și parcările. Lucrările vor începe în primăvara acestui an. Cu această ocazie va fi modernizată zona de intrare, dar și zona de parcare din partea de sud a pieței agro-alimentare, dinspre strada „Independenței”.

 

Primăria Băilești va avea un sediu nou

În acest an, Primăria Băilești își construiește un sediu nou. Imobilul în care a funcționat Casa Pionierului va fi reamenajat, începând din această primăvară, urmând ca aici să fie mutate toate birourile administrației locale. „Este singurul imobil pe care îl mai deținem, iar această modernizare va ține seama de nevoile cetățeanului. Acesta nu va mai fi nevoit să meargă în mai multe locuri pentru rezolvarea unei singure probleme, pierzând timp și energie”, a declarat primarul Costel Pistrițu. Imobilul în care funcționează acum va fi retrocedat moștenitorilor Prințului Știrbey care au câștigat în instanță această clădire.

 

„Aleea Victoriei” se transformă în strada ”Prințul Știrbey”

Aleea Victoriei, din zona Parcului Tineretului, va fi redenumită în strada „Prințul Știrbey”. „Aleea Victoriei nu mai este încadrată ca alee, ci ca stradă. Ne-am gândit să îi schimbăm și numele, în strada „Prințul Știrbey”, care are o semnificație mai mare pentru istoria acestui municipiu”, a declarat primarul Costel Pistrițu. Anul trecut, strada a fost modernizată parțial. Au fost introduse rețele de apă și canalizare și urmează să se amenajeze trotuarele, spațiile verzi și 20 de locuri de parcare.

 

Clubul Pensionarilor, în fosta Casă de Cultură

Clubul Pensionarilor va avea, în acest an, un buget propriu cu care se vor realiza proiectele pe care și le doresc pensionarii. Clubul este găzduit în clădirea fostei Casei de Cultură din municipiu și dispune de două săli, una în care se pot proiecta filme, dotată și cu calculatoare, iar cealaltă este destinată pentru diverse jocuri, șah, remi și cărți. Profesorii pensionari îi ajută, în cadrul clubului, pe elevii care nu au posibilități financiare pentru a face o pregătire suplimentară.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU