Jandarmii doljeni, la ora bilanțului

0
446

Miercuri, 15 ianuarie 2020, la sediul celor două unităţi de jandarmi, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, în anul 2019. Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa col. Iulian-Dumitru Sibişeanu – din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, unor distinşi invitaţi din cadrul autorităţilor publice locale, magistraţi din cadrul structurilor judeţene ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, precum şi şefii structurilor M.Ap.N., S.R.I. şi M.A.I. cu care cele două unităţi de jandarmi colaborează/cooperează.

După prezentarea materialelor de bilanţ de către comandanţii celor două unităţi de jandarmi, gl. bg. dr. Constantin Florea – IJJ Dolj şi lt. col. Cosmin Mirea – GJMb Craiova, participanţii la activitate au adresat mesaje jandarmilor doljeni prin care au reliefat aprecierea privind rezultatele obţinute în perioada analizată.

În încheiere, reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a făcut aprecieri pozitive faţă de activitatea desfăşurată de cele două unităţi în anul 2019 şi a prezentat cele mai importante direcţii de acţiune ale Jandarmeriei Române pentru anul 2020.

Obiectivul primordial al celor două unităţi, în anul 2019, l-a constituit îndeplinirea misiunilor specifice date în competenţă, în condiţiile utilizării efectivelor şi mijloacelor într-un raport optim cost – eficienţă şi asigurării intervenţiei operative în sprijinul comunităţilor locale.

Jandarmii județeni, multe acțiuni

În anul 2019, jandarmii din cadrul IJJ Dolj au executat 12.171 misiuni de ordine publică, atât independent cât şi în cooperare cu alte instituţii, fiind constatate 277 de infracţiuni cu 323 de făptuitori, 254 de persoane au fost conduse la poliţie, au fost aplicate 1.112 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 314.875 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 41.030 lei.

Au fost puse în executare 1261 de mandate de aducere pe raza judeţului Dolj, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare, iar prin sistemul naţional unic apel de urgenţă „112” jandarmii din cadrul IJJ Dolj au intervenit în 419 de situaţii şi la 137 alte solicitări telefonice directe din partea cetăţenilor cărora s-au dat curs.

Totodată, pe parcursul anului trecut au fost desfăşurate 121 activităţi de prevenire a violenţei în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice dar şi pe timpul desfăşurării unor jocuri şi competiţii sportive la care au fost angrenate.

Un obiectiv al conducerii unităţii a fost determinat de oportunitatea atragerii de fonduri europene nerambursabile pentru diferite investiţii, personalul structurilor operative şi de suport desfăşurând activităţi susţinute pentru implementarea unor proiecte sau pregătirea acestora. Astfel, la nivelul unităţii sunt constituite echipe de implementare şi grupuri de lucru pentru 3 proiecte astfel:

  1. Proiectul “Prevenirea incendiilor forestiere în regiunea transfrontalieră Dolj și Lom, Montana“, cu finanțare prin Programul de cooperare teritorială INTERREG V-A ROMÂNIA-BULGARIA 2014-2020, Axa prioritară 3 – O regiune sigură, prin încheierea unui acord de parteneriat cu Consiliul Județean Dolj ca lider de proiect și I.S.U. Dolj, proiect admis urmând a fi semnat în perioada următoare contractul de finanțare și de a se implementa în anul 2020. Bugetul alocat instituției noastre este de 217.600 EURO.
  2. Proiectul „Bune practici în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete, pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene” . Bugetul proiectului este de 60.090 euro şi se derulează în cadrul Programului Hercule III – 2018, fiind implementate 3 activităţi specifice pentru atingerea obiectivelor proiectului, iar ultima fiind planificată în luna februarie 2020, când proiectul se va finaliza.
  3. Proiectul „Creşterea eficienţei energetice, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru transportul agentului termic şi a apei calde menajere la clădirea 45-19-08 Craiova”, derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, POR/2017/3/3.1/B/SUERD/1, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea B – clădiri publice, sprijinirea eficienţei energetice. Activităţile specifice derulate s-au finalizat prin admiterea în etapa de evaluare tehnică şi financiară, fiind obţinut punctajul necesar şi admiterea acestuia în etapa de precontractare, urmând ca în perioada următoare să fie semnat contractul de finanţare.

G.J.Mb. Craiova, și ea la ceasul bilanțului

În anul 2019, jandarmii din cadrul GJMb Craiova au executat 5.293 misiuni de ordine publică, atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii, fiind constatate 189 de infracţiuni cu 165 de făptuitori, 379 de persoane au fost conduse la poliţie, au fost aplicate 1.682 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 499.200 lei, au fost confiscate bunuri în valoare de 110.655 lei şi au fost puse în executare 116 de mandate de aducere, emise de instanţele de judecată şi organele judiciare.

Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost desfăşurate 232 activităţi de prevenire a violenţei în cadrul unor programe pe această temă în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice dar şi pe timpul desfăşurării unor jocurilor şi competiţiilor sportive la care unitatea a participat.