Bazinul de înot de la Colegiul Național „Carol I” a fost redeschis

0
1765

Bazinul de înot al Colegiului Național „Carol I” a fost reabilitat de municipalitatea craioveană, fiind redat, ieri, în funcțiune după mai bine de 20 de ani de când a fost închis. Cu o investiție de 2,3 milioane de lei, bazinul este acum complet renovat, fiind dotat cu dușuri și vestiare, instalație de dezumidificare, dar și un sistem automat pentru tratarea apei din bazin. Pentru început, au acces doar elevii care învață la Colegiul Național „Carol I”.   

Autoritățile locale au inaugurat, ieri, bazinul de înot de la Colegiul Național „Carol I”, care a trecut printr-o lucrare de reabilitare de 2,38 milioane de lei, bani alocați de la bugetul local. Lucrările de reparații la instalațiile aferente bazinului – instalații interioare și exterioare și centrala termică – au ajuns la suma de 1,17 milioane de lei. Clădirea în care se află bazinul a trecut și ea prin modernizări, lucrările fiind cotate la suma de 1,20 milioane de lei. „Bazinul a fost închis din anii 1996-1997 și, de atunci, nu a mai fost funcțional. Eu îl știu din anii tinereții și, când l-am vizitat, în urmă cu un an, arăta îngrozitor, era foarte depreciat din toate punctele de vedere. Atunci am luat hotărârea să-l reabilităm”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a fost prezent la inaugurare.

Apa are o adâncime de 1,9 metri și cinci culoare de înot

Cu o lungime de 25 de metri, o lățime de 9,6 metri și un volum de 400 de metri cubi, bazinul de apă asigură accesul înotărilor pe cinci culoare. Încărcarea bazinului se face cu apă potabilă de la rețeaua publică. Zilnic, apa se va recircula prin sistemul de filtrare și clorinare, în timp ce apa menajeră va fi evacuată din clădirea bazinului în rețeaua publică de canalizare. La parter, se află câte două grupuri sanitare, dușuri și vestiare. Bazinul de înot este dotat, de asemenea, cu blocstartere, separatoare de culoar, centuri de înot și un robot automat pentru curățat pereții și fundul bazinului. La etaj, sunt centralele termice și centrala de ventilație. În camera tehnică de la subsol, sunt amplasate pompele și filtrele, precum și stația de dedurizare automată.

Printre dotări, instalații de dezumidificare și climatizare

Una dintre cele mai importante instalații cu care este dotată clădirea sunt cele trei dezumidificatoarele, unul care este amplasat în camera bazinului și câte unul în fiecare cameră de duș. „Sunt montate dezumificatoare care au grijă ca atmosfera și interiorul acestui bazin să permită atât un confort al climatizării, dar și să nu lase să se degradeze din nou clădirea.Una din problemele cele mai mari ale clădirii care a dus la degradarea ei a fost condensul care se făcea, mai ales, în perioada de iarnă. Afară erau temperaturi foarte scăzute, iar în interior apa era foarte caldă și se creau aceste bariere termice. Acum pereții și geamurile sunt uscate, nu există nici un fel de condens”, a explicat Mihail Genoiu.

Bazinul va fi folosit și în timpul orele de educație-fizică

Pentru început, bazinul de înot este destinat, potrivit autorităților, elevilor care învață la acest colegiu. De anul viitor, ei vor avea acces la bazin și în timpul orelor de educație-fizică, fără a plăti vreun ban. „Acum este un bazin super modern, destinat strict elevilor. Va fi destinat, în mod gratuit, orelor de sport pe care le vor ține elevii colegiului, dar asta după ce se va introduce în programa școlară a următorului an școlar, din septembrie”, a mai spus Genoiu. În afara orelor de la clasă, se vor face cursuri de înot și pentru elevii din toată Craiova. „Aceștia se vor înscrie în mod organizat, iar procedura o va stabili directorul cu administrația colegiului”, a menționat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.  

Copiii folosesc bazinul sub asistența medicilor

Potrivit municipalității, copiii din afara liceului vor participa la aceste cursuri de înot alături de profesori specializați și sub asistența medicilor din cabinetul școlii. „În această formă, se va plăti o sumă modică, care nu va include toate cheltuielile, pentru a avea totuși o evidență strictă a modului în care se administrează. Pe parcurs, se vor pune la punct toate aceste detalii de administrare”, a mai spus edilul-șef al Craiovei. Ieri, în ziua inaugurării, o grupă de copii, echipați corespunzător, cu costume și ochelari pentru apă, învățau să facă sărituri, plonjând în bazinul de înot, fiind asistați de un instructor de înot.

Se prefigurează o secție de înot, la SCM

Autoritățile locale susțin că modernizarea bazinului de înot este un semnal pe care doresc să îl transmită părinților și profesorilor că doresc „să îi scoatem pe copii din tablete și din telefoanele mobile, din laptopuri și să-i ducem înspre sport și spre acea zonă de sănătate”. Cât de curând, pornind de la bazinul de înot, autoritățile spun că se va crea o posibilitate ca acești copii să intre și în sportul profesionist, prin înființarea unei secții de înot în cadrul Sport Club Municipal, care aparține Primăriei Craiova. „Liceul, cre se numea atunci ”Nicolae Bălcescu”, a avut o secție sportivă de renume de unde au ieșit foarte mulți campioni naționali și nu numai. Poate vă gândiți să reluați această tradiție și cu bazele sportive pe care le aveți acum, cu accesul pe stadionul de atletism și în ce în celelalte zone ale sportului, să reînviați această tradiție a secției sportive de la Carol I”, a subliniat primarul Mihail Genoiu.