RAT Craiova a început să-şi modernizeze tramvaiele

0
85

Pentru că nu există deocamdată fonduri pentru achiziţia de tramvaie, RAT Craiova a decis să scoată pe calea de rulare, modernizată cu fonduri UE, nişte vagoane care arată ca şi cum ar fi noi. O garnitură de15 tramvaie mai vechi va fi modernizată în atelierele regiei şi apoi va fi scoasă în trafic în toamna viitoare. Deşi vor fi reabilitate din economii, conducerea promite că noile vagoane vor fi mai silenţioase şi dotate cu aer condiţionat.

Primul tramvai a fost modernizat de angajaţii RAT Craiova în această vară şi a fost testat, ieri, de primarul Lia Olguţa Vasilescu. Cele două vagoane au fost conduse câţiva metri prin curtea depoului, conducerea regiei încercând să demonstreze că sunt mult mai silenţioase după ce au trecut prin service. „Prima călătorie a fost foarte frumoasă. E un tramvai silenţios, vom avea şi o linie de tramvai modernizată, deci nu va mai fi zgomotul acela infernal”, a spus primarul Olguţa Vasilescu, după ce a coborât din tramvai. Edilul a recunoscut apoi că ideea modernizării în regie proprie a tramvaielor i-a aparţinut directorului RAT Craiova, care a dorit să încerce şi această posibilitate.

Unele piese, produse la strungurile proprii

Tramvaiul cel nou a stat în service aproape şase luni. În tot acest timp i s-au schimbat mai multe piese, i-au fost montate plafoniere pentru iluminat şi scaune noi. „Piesele nu a fost uşor de găsit, dar specialiştii RAT-ului au început să îşi aducă aminte de calificările pe care le-au avut şi, efectiv, pe strungurile noastre de aici, se construiesc o parte din piesele pe care nu le-am găsit”, a precizat directorul Radu Preda. Deocamdată, tramvaiul nu este prevăzut şi cu instalaţie de aer condiţionat, însă conducerea regiei a promis ieri că se va încerca să monteze AC pe toate tramvaiele care vor fi modernizate în acelaşi mod.

Craiova Capitală Culturală Europeană, un brand afişat

Un element distinctiv, pe care conducerea regiei a ţinut să îl evidenţieze, este caroseria în stil retro. Noul tramvai este vopsit în alb-albastru, culorile RAT Craiova, şi imprimat cu instantanee în sepia din Bănie, precum Parcul „Romanescu”, Universitatea, sediile Primăriei şi Prefecturii. „O să fie un proiect pentru fiecare tramvai, dar sprijinul nostru pe Craiova Capitală Culturală Europeană este unanim. Pe toate o să se regăsească brand-ul Craiovei şi sperăm noi ca şi efortul nostru să contribuie la nominalizare şi la atragerea celor 500 de milioane de euro care ar veni odată cu acest titlu”, a declarat Radu Preda. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că brand-ul Craiova Capitală Culturală Europeană va fi afişat şi pe ramele trenului electric.

Tramvaiul modernizat este garantat câţiva ani

Refacerea tramvaiului a costat 40.000 de lei. Conducerea RAT Craiova susţine că această sumă este mică în condiţiile în care un tramvai nou-nouţ costă între 800.000 şi 2.000.000 de euro. „Sperăm să dăm anul acesta mai mulţi bani pentru ca RAT Craiova ca să modernizeze mai multe tramvaie şi să le pună şi aer condiţionat”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Întrebat cât o să dureze tramvaiul modificat, Radu Preda a răspuns că poate să fie folosit câţiva ani fără nici un fel de problemă. „Noi îl îngrijim, îl aducem în stare bună şi depinde numai de noi să îl păstrăm în condiţii cât mai bune. Eu mi-aş dori să dureze câţiva ani, până în momentul în care reuşim să găsim resurse financiare ca să cumpărăm tramvaie noi”.

O garnitură de 15 vagoane va intra în service

Conducerea RAT Craiova îşi propune să modernizeze în total 15 tramvaie pe care le va scoate în trafic pe măsură ce vor fi gata, primul tramvai fiind folosit începând din toamna acestui an, când va fi dată în funcţiune calea de rulare reabilitată cu fonduri UE. „Calea de rulare a tramvaiului se va moderniza mai repede pentru că firmele lucrează foarte bine. În toamna aceasta va fi gata şi imediat ne vom apuca de reconstrucţia Căii Bucureşti, care va fi asfaltată, va avea spaţii verzi mai multe, spaţii de parcare şi piste pentru biciclete”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu. Primarul a explicat că, din păcate, nu s-a reuşit modificarea proiectului, astfel că jumătate din linia de tramvai va fi pe dală continuă şi cealaltă jumătate pe dală discontinuă.

Primăria reia licitaţia pentru 50 de autobuze noi

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, în schimb, că, în aceeaşi zi, Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru achiziţia celor 50 de autobuze. „Pentru că am terminat anul trecut cu un plus, putem acum să luăm mai multe autobuze. Şi faptul că anul trecut nu s-a prezentat decât un ofertant, care avea şi o ofertă de preţ mare, şi nu am acceptat aşa ceva, a fost tot un rău spre bine. Putem să luăm anul acesta mai multe autobuze”, a menţionat primarul Craiovei. Directorul Radu Preda a anunţat că, tot din acest an, vor fi montate 50 de staţii de aşteptare noi, realizate din inox, şi în jur de zece staţii care vor fi prevăzute şi cu toalete publice.