Microbuze pentru patru şcoli din Dolj

0
165

Patru microbuze marca Ford, au plecat, ieri, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj către unităţile de învăţământ din Bistreţ, Calafat, Mischii şi Piscu Vechi pentru transportul elevilor din clasele primare şi gimnaziale.

Lista aşteptărilor pentru aceste autobuze rămâne deschisă. Cel puţin 20 de şcoli din judeţ au solicitat reînnoirea parcului auto.

Microbuzele achiziţionate de Ministerul Educaţiei au intrat de această dată în posesia unităţilor şcolare şi nu a primăriilor. Managerii unităţilor şcolare au fost astfel cei care au intrat în posesia cheilor. Motivul schimbării proprietarului direct este că aceste mijloace de transport să nu mai fie folosite în alte scopuri.

„Nu s-au distribuit la primării, fiindcă am avut marea surpriză să ne trezim că microbuzele, în unele localităţi, sunt folosite pentru transportul fotbaliştilor, pentru transportul lăutarilor la petreceri, şi mult mai puţin la transportul elevilor. Ca să evităm astfel de situaţii repartiţia s-a făcut direct către şcoli. Şoferul, combustibilul şi întreţinerea maşinii vor fi asigurate de comunitatea locală”, a subliniat prefectul Nicolae Giugea.

Elevii parcurgeau zilnic între 6 şi 15 kilometri pe jos

Autorităţile locale au precizat că în distribuţia microbuzelor s-a ţinut cont de soluţionarea problemelor legate de transportul elevilor, apărute în urma comasărilor. Copii din cele patru localităţi doljene erau nevoiţi să parcurgă zilnic, pe jos, între 6 şi 15 kilometri pe jos.

„Elevii din Pisculeţ aveau de mers până la şcoala centrală din Piscul Vechi cel puţin 12 kilometri, prin pădure. În general, elevii din cele patru comune aveau de parcurs zilnic între 6 şi 15 kilometri între casă şi şcoală. Erau nevoiţi să se trezească foarte devreme pentru că orele începeau la 8.00 dimineaţa. Toate cele patru unităţi şcolare au trimis nenumărate note de fundamentare, ca elevii să beneficieze de transport.”,  a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu.

13 şcoli din Dolj au în dotare microbuze ARO

Potrivit repartiţiei, microbuzul pentru Calafat va intra în posesia Şcolii cu clasele I-VIII „Gheorghe Brăescu” şi va transporta elevii de la clasele primare şi gimnaziale din Golenţi şi Basarabi.

La Piscu Vechi autobuzul va asigura transportului copiilor de la Pisculeţ. iar la Mischii, acesta va prelua elevii din Mlecăneşti, Motoci şi Călineşti şi îi va duce la şcoala centrală. De asemenea, microbuzul pentru Bistreţ va transporta elevii din satele  satele Plosca, Bistreţul Nou şi Brânduşa.

Cu cele patru microbuze achiziţionate, parcul mijloacelor de transport copii din judeţul Dolj cuprinde 87 de minibuze. „Trebuie făcută însă menţiunea că 13 sunt microbuze de tip ARO care nu mai corespund din punct de vedere tehnic. Sperăm ca pe viitor, sau poate chiar în cursul acestui an şcolar, să mai primim microbuze pentru că mai avem comune în judeţul Dolj care au nevoie de mijloace de transport”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu. Pe lista de aşteptare pentru distribuirea unui microbuz au rămas în continuare unităţile şcolare din comune precum Daneţi, Pieleşti, Amărăştii de Jos.