Europarlamentarii au aprobat fonduri mai mari pentru tinerii şomeri

0
122

Pentru anul viitor, deputaţii europene au aprobat fonduri mai mari pentru tinerii şomeri, precum şi o finanţare suplimentară pentru IMM-uri, programe de cercetare şi Erasmus. Cifrele agreate în discuţiile de conciliere pentru bugetul UE pe 2018 sunt 160,1 miliarde de euro pentru angajamente şi 144,7 miliarde euro pentru plăţi. De asemenea se vor reduce finanţările pentru Turcia.

Acordul provizoriu încheiat de Parlament cu Consiliul privind bugetul UE pentru 2018 la data de 18 noiembrie a fost adoptat săptămâna aceasta cu 295 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 197 de abţineri. Preşedintele Antonio Tajani a semnat documentul prin care acest buget intră în vigoare.

 „Parlamentul este mulţumit de bugetul Uniunii Europene pentru 2018. Am ajuns la un acord, deoarece priorităţile noaste au fost să dăm un impuls programelor care vor pregăti UE pentru viitor şi să îi protejăm pe europeni – cercetarea prin programul Orizont 2020, mobilitatea tinerilor prin Erasmus+ şi ErasmusPro, programe de infrastructură  precum Mecanismul pentru Interconectarea Europei şi sprijin pentru IMM-uri prin COSME. Am reuşit de asemenea să creştem finanţarea pentru programele privind securitatea, politica de azil şi politica de vecinătate, a spus preşedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis.

Având în vedere nevoia de a gestiona acţiuni multianuale (de ex finanţarea unui proiect de cercetare care durează 2-3 ani), bugetul UE face distincţia între creditele pentru angajamente (costul tuturor obligaţiilor legale contractate în anul financiar actual, cu posibile consecinţe în anii următori) şi creditele pentru plăţi (banii plătiţi efectiv în anul actual, posibil pentru a implementa angajamentele luate în ani anteriori).