900 de doze de imunoglobulină, livrate către spitale

0
402

Cele 900 de doze de imunoglobulină pentru imunodeficienţă primară au primit certificatul de calitate, conform procedurilor europene, şi sunt direcţionate într-o primă etapă la spitalele unde există urgenţe şi mai apoi către unităţile care au solicitat medicamentul.

Ministerul Sănătăţii a solicitat Unifarm să livreze în regim de urgenţă aceste doze de imunoglobulină astfel încât să ajungă cât mai repede la pacienţi. Producătorul a informat autorităţile sanitare că luna viitoare va mai livra încă 2.000 de doze din acest produs.

Săptămâna trecută au fost livrate către unităţile sanitare peste 2.000 de doze de imunoglobulină pentru tratarea cazurilor de urgenţă din secţiile de Terapie Intensivă şi, până la sfârşitul acestui an, vor mai fi trimise către spitale încă 1.000 de doze din acest produs.

Mai mult, un producător care a ales să părăsească piaţa din România în luna mai 2016 şi-a anunţat intenţia de a reveni. Ministerul Sănătăţii a aprobat preţul pentru imunoglobulina utilizată în tratamentul imunodeficienţelor primare produsă de acest furnizor.

Taxa clawback suspendată temporar pentru anumite medicamente

Joi, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a suspendat temporar, pentru o perioadă de până la 2 ani, începând 1 ianuarie 2018, obligaţia de plată a taxei de clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Această măsură are ca scop asigurarea disponibilităţii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situaţiile cauzate de lipsa de pe piaţă a disponibilităţii acestor medicamente, situaţii care au impact direct asupra sănătăţii publice.

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuţiei trimestriale, bugetul FNUASS se va  completa cu sume care se alocă de la bugetul de stat.

O pacientă a murit la începutul acestei luni

După ce o pacientă a murit la începutul acestei luni, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului. A fost înfiinţată, de asemenea, o linie telefonică  specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere  necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de şase luni.

Imunoglobulina, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană, lipseşte de câteva luni. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

O femeie în vârstă de 69 de ani a murit, pe 2 decembrie a.c., la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Reprezentanţii spitalului susţin că au trimis comanda de imunoglobulină în 20 octombrie, însă nu au primit nimic până în prezent.