Într-o săptămână, amenzi de câteva zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei

0
151

Conform prerogativelor legale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a efectuat, prin specialiştii săi, atât pe Relaţii de Muncă (RL), precum şi pe Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM), în perioada 7-12 decembrie 2015. Astfel, în domeniul RL , au fost efectuate opt acţiuni de control, care au avut ca obiective depistarea şi sancţionarea cazurilor de muncă fără forme legale.

Pentru primirea la serviciu a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii au făcut o propunere de cercetare penală. Pentru neconformităţile cu privire la timpul de muncă, Regulamentul de Ordine Interioară, termenele de operare în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor au fost dispuse 15 măsuri obligatorii de remediere. Valoarea amenzilor a fost de 22.000 de lei, la una dintre societăţile comerciale verificate fiind depistate 32 de persoane care lucrau „la negru”.

Aceeaşi sumă contravenţională a fost aplicată şi pentru neregulile care ţin de SSM, fiind sancţionaţi 12 angajatori, în urma a 29 de controale efectuate, dispunându-se şi sistarea unei activităţi, „pentru lucrul la înălţime,  fără a avea echipamente de protecţie şi dispozitive adecvate în astfel de activităţi. Cu asemenea situaţii nimeni nu se joacă, iar noi vom monitoriza în continuare respectarea legalităţii”, a precizat  Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj.