Aglomeraţie mare în Târgul de la Leu / Porcii de Crăciun şi-au scos pârleala

0
420

Dacă în alţi ani era ger de crăpau pietrele şi abia urcai panta din cauza alunecuşului, anul acesta nu a mai fost nici o problemă pentru cei care au luat drumul Târgului de la Leu, cu gândul de a-şi cumpăra mult-râvnitul porc de Crăciun. Fiind cam ultima zi de târg înainte de sărbători, aglomeraţia a fost maximă, toată lumea încercând să găsească porcul cel mai ieftin, dar şi cel mai potrivit, nici prea gras şi nici prea mic. Precupeţii au ţinut însă tare de preţ şi cu greu au mai lăsat sub 9-10 lei pe kilogramul viu. Toată lumea a fost însă mulţumită pentru că târgul a fost plin de porci pe ales, pentru toate buzunarele.

Duminică, dis-de-dimineaţă, zeci de căruţe şi maşini cu remorcă, toate încărcate cu porci de vânzare, viţei, păsări şi chiar iepuri se îndreptau spre locul de comercializare cel mai căutat din zonă, în această perioadă. „E o vreme bună pentru vânzare, nu e nici ger, nu avem nici nămol. Ne mai încălzim şi noi cu câte o ţuică mică, mai servim şi clienţii, mai discutăm că aşa e la târg. Cumpărători sunt, din câte se vede, dar să vedem cum rămâne şi cu preţul”, spunea un comerciant, care îşi freca mâinile, fiind gata să facă o afacere. Avea în căruţă doi porci, dintre care unul era deja vândut şi îşi aştepta proprietarul care plecase să-şi aducă maşina mai aproape pentru a-l încărca.

Porcii de talie mijlocie, cei mai căutaţi

În târg erau porci de toate felurile şi pentru toate buzunarele, iar precupeţii erau dispuşi să negocieze, dar nu foarte mult. Cei mai căutaţi erau, ca de obicei, porcii de talie mijlocie, cu greutatea până în 140 de kilograme, cu grăsime puţină şi carnea fragedă. „Eu am cei mai buni porci din târg. Ia uitaţi aici, ce tineri sunt, crescuţi de mine în curte, numai cu porumb. Cumpăraţi şi nu o să vă pară rău”, îşi îmbia cumpărătorii Constantin. Pe un porc de-al său cerea 1.400 de lei, cu asigurarea că iese „cea mai bună friptură” din carnea lui. Pe lângă căruţă se perindau mulţi care întrebau de preţ, cântăreau porcii din ochi, se mai gândeau puţin şi plecau în altă parte că doar târgul era mare. „Ar vrea să îi dăm pe nimic dacă se poate. Păi noi nu am cheltuit cu ei să-i creştem?!”, comentau în urma lor crescătorii de animale.

Gigantul târgului avea 270 de kilograme

Fiind cea mai aglomerată zi de dinainte de Crăciun, târgul îşi cam fixase preţul, nu mai jos de 9 lei pe kilogramul viu. Iar acesta era pentru porcii cu o greutate foarte mare. Marin Petre, din Castranova, îl avea în căruţă pe „şeful târgului”, aşa cum se lăuda arătând spre gigantul alb de 270 de kilograme. Abia era stăpânit de doi oameni care încercau să îl culce în căruţă. „Oamenii spun că e scump, dar ăsta mănâncă 4 lei pe zi. Faceţi şi dumneavoastră socoteală, are un an şi opt luni… cam câţi bani mi-a tocat el până acum. De aia nici nu o să las din preţ, am stabilit”, spunea omul un pic necăjit că mulţi dintre cumpărători îi cereau să lase la preţ deşi apreciau că este mare şi bun. Crescătorul cerea pe porc un preţ de 2.400 de lei, calculat în funcţie de greutatea lui. „Dacă nu o să îl vând, plec cu el acasă, dar mai jos nu las. O să vin şi săptămâna viitoare, poate îl dau… L-aş fi dat la un abator, undeva, dar eu sunt bătrân, nu mai pot acum să mai alerg cu ditamai animalul. Păcat de munca mea, dar ce să faci, asta e soarta noastră, a ţăranilor”.

Preţul pieţei: 10 lei pe kilogramul viu

Târgul nu ducea, totuşi, lipsă de cumpărători. Oamenii se orientau bine înainte să cumpere. După ce dădeau o raită printre căruţe, se tocmeau cu precupeţii şi, abia apoi, făceau târguială. Nu înainte de a afla cât mai multe amănunte despre porc: ce rasă este, unde a fost crescut sau ce a mâncat. „Sunt porci frumoşi, trebuie să recunosc. Şi preţurile sunt bunicele, nu au mai crescut faţă de anul trecut. Trebuie să apreciem şi munca oamenilor de a-i creşte, dar ne gândim şi la buzunarele noastre. Fiind vorba de porcul pe care îl iei pentru Crăciun, faci şi tu un efort şi îl cumperi”, spunea un cumpărător care se orientase deja spre unul mediu, în jur de 120 de kilograme, pe care dăduse 1.250 de lei. Împreună cu stăpânul, îl legau acum strâns de picioare pentru a-l încărca într-o remorcă.

Viţei şi curcani, la vânzare

Printre zecile de căruţe şi remorci cu porci se găseau, ieri, şi negustori care aveau la vânzare viţei, dar şi iepuri sau curcani. Chirilă Joiţa, din Leu, ieşise la târg cu un viţel frumos pe care îl vindea cu 1.300 de lei. Animalul era tânăr şi stăpânul lui îl recomanda îndeosebi pentru prepararea cârnaţilor în amestec sau ca o alternativă la carnea mai grasă de porc. „E un viţel sănătos, uitaţi aici am şi crotaliu la el… Mă tot întreabă care este greutatea lui, dar eu le spun să se uite bine la el şi să îl măsoare. Pentru cine vrea să cumpere, ăsta este preţul, pe mai puţin nu îl dau, pentru că este munca mea. Dacă nu îl vând acum, nu e nici o problemă. Aştept până la primăvară, mai creşte şi iau 2.000 de lei atunci pe el”. Crescătorul mai avea acasă trei vaci şi ştia, pesemne, cum se face negoţul cu vite. La păsări, treaba era mai simplă. Curcanii de curte se vindeau cu 200 de lei şi nu duceau lipsă de cumpărători.

Primarul comunei Leu, Iulian Cristescu: „În fiecare an, cu câteva săptămâni înainte de Crăciun avem târg mare aici, la Leu. Noi încercăm să le asigurăm oamenilor cele mai bune condiţii, am igienizat locul, am făcut o parcare, dar vrem şi mai mult. Împreună cu Consiliul Local Leu vrem să dăm în administrare acest târg societăţii noastre care se ocupă şi de iluminat şi administrarea reţelei de apă şi care va avea obligaţia să îl cureţe şi să îl îngrijească aşa cum trebuie. Poate îl vom şi extinde, fiindcă de la un an la altul vin şi mai mulţi oameni aici la noi”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU