Premieră naţională la Craiova: Încercare de stabilire a unui record naţional la condus viteză pentru nevăzători

0
61

Craiova a fost, ieri, gazda unui eveniment în premieră naţională. Doi oameni care încearcă să schimbe modul în care sunt privite persoanele care au anumite deficienţe, Florin Georgescu – nevăzător – împreună cu prietenul şi copilotul său, Alexandru Răcănel, au încercat omologarea unui record naţional la condus viteză pentru nevăzători. Cei doi au urcat într-un autoturism BMW şi au gonit pe pista Aeroportului Craiova cu 136 km/h, pe o distanţă de 1000 de metri. Pentru că este prima dată când cineva face aşa ceva, probabil că această valoare va fi omologată însă, dincolo de entuziasmul şi stropul de nebunie care i-a determinat pe cei doi să aleagă această cale, stă, de fapt, dorinţa de a atrage atenţia că sunt multe lucruri care pot fi făcute pentru cei care au un handicap.

Florin Georgescu, de 36 de ani şi Alexandru Răcănel, de 35 de ani, sunt prieteni buni şi vechi. Deşi nu spune asta, de multe ori, Alexandru a fost “ochii lui Florin”. În anul 2009, cei doi au făcut turul Românei pe bicicletă în tandem, o premieră pentru nevăzători. Ulterior s-a născut şi ideea înfiinţării unei asociaţii, care se numeşte “Tandem”, abia a împlinit un an şi este formată dintr-un grup de prieteni care nu vor altceva decât să promoveze deschidere faţă de persoanele care au un handicap şi discipline sportive ce pot fi practicate în echipe mixte.

Cât despre ceea ce s-a petrecut ieri la Craiova, până şi cei doi protagonişti recunosc faptul că a fost o nebunie, însă este modul lor de a-şi transmite mesajul. “Poate că vă pare ciudat, dar urc astăzi (n.r.- joi) în maşină ca să militez pentru biciclete. Ne dorim foarte tare să înfiinţăm un centru de închiriere a bicicletelor în tandem, măcar în Bucureşti, în prima fază, pentru că nu există aşa ceva nicăieri în ţară. În plus, vrem să atragem o agenţie de PR (Relaţii Publice) să ne ajute în promovarea proiectelor noastre şi, în al treilea rând, dorim să promovăm înfiinţarea unei caravane Arad – Londra pentru echipe mixte. Căutăm şi vrem să promovăm discipline sportive care pot fi practicate de echipe mixte. Poate ar fi bine să existe în România şi un centru de cercetare în domeniul accesului la educaţie al elevilor cu deficienţe de vedere, avem foarte multe idei şi încercăm să le promovăm pentru a atrage alături de noi oameni dispuşi să ne sprijine”, a declarat Florin Georgescu, înaintea demersului său temerar.

Alexandru Răcănel a povestit că el i-a fost instructor lui Florin, el l-a învăţat să conducă o maşină, prima oară urcându-l într-un Matiz. Spune că nu-i e teamă şi că ceea ce fac ei este un “manifest”. “Ceea ce încercăm să facem aici este o tentativă de stabilire a unui record naţional de viteză pentru nevăzători. Vom conduce în echipă un BMW, prin bunăvoinţa BMW Club România, iar eu voi încerca să văd pentru Florin. Trăim o perioadă de pionierat în această materie, deşi în alte ţări astfel de iniţiative sunt ceva normal. Am fost la Craiova şi marţi, când am făcut nişte teste pe pista Aeroportului, însă acum vom urca pentru prima dată în această maşină”, ne-a explicat copilotul Alexandru Răcănel, vicepreşedinte al Asociaţiei Tandem. Cât despre faptul că această premieră se întâmplă la Craiova, tot Alexandru Răcănel a spus că aici li s-a pus la dispoziţie tot ce aveau nevoie. De altfel, Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova a precizat că a fost contactat de cineva din mass-media, care sprijinea iniţiativa celor doi temerari şi că a fost cucerit de entuziasmul şi energia lui Florin Georgescu, astfel că a decis să le pună la dispoziţie pista fără nici un fel de costuri.

În jurul orei 14.00, toată lumea a ieşit pe pistă, unde aştepta un BMW roşu, dar şi reprezentanţii Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, pregătiţi să facă toate măsurătorile pentru omologarea recordului. Cum la noi în ţară este prima dată când se face aşa ceva, putea fi vorba de orice viteză, însă Florin şi Alexandru au ţinut să fie totul ca la carte. Au făcut câteva ture pentru a se acomoda cu maşina, la un moment dat acroşând un senzor montat pe un trepied de reprezentanţii Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, însă acest incident nu i-a oprit. Nici ceaţa, destul de densă, nici pista udă nu i-a făcut să renunţe, astfel că la final, s-a stabilit o viteză de 136 km/h cu care au circulat pe distanţa de 1000 de metri. Cei doi prieteni spun că nu se vor opri aici, intenţia lor fiind de a doborî recordul mondial în materie, care este de 320 km/h, însă pregătesc şi alte iniţiative.

 

Florin Georgescu este absolvent al Facultăţii de Psihopedagogie Specială şi are un doctorat în Impactul tehnologiilor de acces în procesul de educare al elevilor cu deficienţe de vedere. Este cofondator al Asociaţiei Tandem. În această toamnă a fost membru al juriului Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, la categoria “Porţi deschise”, dedicată accesibilizării.