“Cenaclul” Prefectural, Seria 2011 – Ultimul episod

0
287

Cu toţii relaxaţi, unii chiar puşi pe şotii, şefii deconcentratelor – aceia cărora le revine responsabilitatea majoră de a proteja cetăţenii mai ales în perioada sărbătorilor – au dat ieri citire, aşa cum ne-au şi ne-am obişnuit, rapoartelor de activitate întocmite la nivelul instituţiilor pe care le reprezintă. Ad litteram, frazele au curs rapid, pe alocuri cu mici întreruperi necesare câtorva explicaţii, dar şi unor scurte pauze de inspirare-expirare, într-atât încât atenţia auditoriului – în speţă primarii doljeni, aflaţi şi ei în sală – să nu apuce să o ia brambura. Doar e vremea colindelor, a mirosului de cetină şi a pomenilor porcului…

Nu că directorii direcţiilor deconcentrate din Dolj ar fredona rapoarte şi ar recita cifre doar de dragul momentului alocat în fiecare lună în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, dar întâlnirea de ieri s-a derulat în spiritul sărbătorilor de iarnă: liniştită şi împăciuitoare, presărată de câteva reprize de aplauze stârnite de afirmaţii spontane sau calculate, venite din partea unora dintre reprezentanţii unităţilor publice  din Dolj, cunoscuţi ca fiind oameni cu simţul umorului. Cetăţenii să stea liniştiţi, fiindcă rotiţele sistemului se învârt în instituţii, chiar dacă unele sunt mai ruginite, depăşite fiind de cerinţele prezentului, sau altele sunt bine unse de experienţa specialiştilor. Cetăţenii să ştie că, dincolo de birocraţie, ele, instituţiile, chiar îşi au rostul lor. Cel puţin, aşa ar trebui să fie.

Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe din acest an, cum îi stă bine unui ultim episod dintr-un serial care e gata să intre în repaos înainte de a lua-o de la capăt, s-au numărat activităţile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Poliţia şi Jandarmeria.

Este bine de ştiut, că în această perioadă, individual ori în echipe mixte, fiecare dintre autorităţile judeţene verifică, prin acţiuni tematice de control, tot ceea ce are legătură cu produsele alimentare şi cele de sezon, asigură şi întăresc ordinea şi siguranţa publică şi încearcă să prevină orice eveniment care ar putea pune în pericol viaţa cetăţenilor.

 

Unităţile de alimentaţie publică, atenţionate!

“În cazul în care condiţiile de funcţionare din unităţile controlate, constituie risc iminent pentru sănătatea populaţiei, inspectorii sanitari de stat vor aplica măsuri de sancţionare contravenţională şi/sau de suspendare a activităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, a transmis directorul DSP Dolj, Bebe Martin.

Analize pentru depistarea cazurilor de trichineloză

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor de trichineloză, inspectorii sanitari-veterinari trag şi ei un semnal de alarmă asupra consumului de carne de porc, care, în prealabil, trebuie testată într-un laborator autorizat. Preţul unei analize este de 7 lei în circumscripţiile publice şi poate varia între 10 şi 15 lei în laboratoarele private.