Un raport publicat de Comisia Europeană despre pensii

0
407

Un raport publicat de Comisia Europeană la începutul lunii octombrie arată că viitoarele generaţii de pensionari ar putea beneficia de pensii adecvate dacă lucrătorii ar avea oportunitatea să rămână activi profesional până la vârsta legală de pensionare.

În plus, politicile în domeniul ocupării forţei de muncă ar trebui să le ofere protecţie şi celor care nu pot rămâne activi destul timp pentru a acumula suficiente drepturi de pensie. „Recentele reforme ale sistemelor de pensii s-au concentrat pe asigurarea de pensii pentru un număr mult mai mare de persoane vârstnice fără ca finanţele publice să fie destabilizate. Se poate face însă acest lucru doar dacă se oferă marii majorităţi a populaţiei destule oportunităţi de a continua să lucreze până când ajunge la vârsta legală de pensionare, care se preconizează că va creşte în întreaga UE. Prioritatea noastră trebuie să fie aceea de a investi suficient de mult în competenţele şi în sănătatea oamenilor pentru a le permite să utilizeze aceste oportunităţi. Trebuie, de asemenea, să fim solidari cu cei care nu pot face acest lucru și care ar putea să fie nevoiţi să se bazeze pe indemnizaţii de şomaj sau prestaţii de invaliditate înainte de a ajunge la vârsta de pensionare.”, a precizat, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, într-o postare pe site-ul Comisiei Europene.

Pensiile oferă majorităţii populaţiei suficientă protecţie împotriva sărăciei

Conform raportului, pe ansamblul UE, pensiile oferă în prezent majorităţii populaţiei suficientă protecţie împotriva sărăciei. Chiar şi pe durata crizei, persoanele în vârstă au fost mai bine protejate decât alte categorii. Mai multe state membre trebuie însă să depună în continuare eforturi pentru eliminarea riscurilor legate de sărăcie şi garantarea siguranţei venitului persoanelor vârstnice. Situaţia pensiilor este marcată şi de diferenţe persistente de gen, femeile fiind mai expuse la sărăcie şi având pensii mai mici decât bărbaţii, din cauza salariilor mai reduse şi a vieţii profesionale mai scurte ca urmare a îndatoririlor familiale. Disparitatea de gen în privinţa pensiilor poate fi redusă, însă sunt necesare eforturi pe termen lung atât pentru asigurarea egalităţii reale de şanse între femei şi bărbaţi, cât şi pentru modificarea sistemelor de pensii.

Raportul privind adecvarea pensiilor monitorizează gradul în care acestea oferă populației un venit suficient la o vârstă înaintată, protejând-o împotriva sărăciei și permițându-i să beneficieze de un nivel de trai decent. Raportul examinează măsurile-cheie de reformă luate în trecut, destinate să asigure pensii adecvate și sustenabile din punct de vedere financiar, și identifică noi direcții de reformă. Raportul completează estimările din Raportul privind îmbătrânirea populației, elaborat în 2015, ce analizează repercusiunile viitoarelor cheltuieli cu pensiile asupra sustenabilității finanțelor publice.