Opt minorități etnice din Oltenia își promovează identitatea culturală

0
229

Casa Universitarilor din Craiova va găzdui luni, 19 octombrie, de la ora 16.00, o seară interculturală din cadrul proiectului „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale”. Proiectul este implementat în perioada 2014-2015 de Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române  și  Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia.

În prezența reprezentanților minorităților etnice din Oltenia, a conducerii Universității din craiovene, a reprezentanților Ministerului Culturii din România va avea loc dezbaterea pe tema „Oportunități și dificultăți în organizarea și derularea evenimentelor comunitare etnice”. Potrivit organizatorilor, „ținta prioritară a dezbaterii este reperarea contextelor care pot să ofere sprijin în promovarea identității culturale a minorităților etnice din Oltenia”. Vor participa Asociația Liga albanezilor din România, Comunitatea bulgară din România, Comunitatea cehă din Eibenthal (Mehedinți), Comunitatea elenă din Craiova, Comunitatea evreilor din Oltenia, Asociația italienilor din România, Comunitatea romilor – Partida romilor din Craiova, Comunitatea sârbilor din Șvinița (Mehedinți).

„Seara interculturală pune în evidență unul dintre obiectivele specifice ale proiectului, creșterea gradului de cunoaștere a moștenirii culturale a minorităților etnice din Oltenia din perspective diverse: antropologie socială și culturală, etnologie, sociologie, onomastică – toponimie – antroponimie, istorie culturală, religie, arte vizuale etc. Dezbaterea din cadrul acestei seri interculturale va oferi cadrul de dialog intercultural și prin proiectarea unor secvențe filmate ilustrative ale serilor interculturale desfășurate în cadrul evenimentelor proiectului, secvențe transmise la televiziunile locale și regionale”, adaugă organizatorii.