La Jâtcoviţa, în Valea Timocului:  Festivalul ,,JOC ROMÂNESC” – ediţia a X-a

0
520

joc1Timp de patru zile, începând de ieri, în localitatea Jâtcoviţa din Valea Timocului se va desfăşura cu mare fast cea de X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani ,,JOC ROMÂNESC”.

Măreaţa sărbătoare a românităţii, Festivalul ,,JOC ROMÂNESC” în Timocul Sârbesc este organizată anual, în mod tradiţional, de bravii români drd. Iasmina Glişici, preşedinta Asociaţiei Părinţilor ,,SANDU TIMOC” din Jâtcoviţa şi Iviţa Glişici, preşedintele Filialei din Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură. Festivalul  în Timocul Sârbesc va avea loc  pe teritoriul municipiului Golumbăţul Mare (Golubac), situat la intrarea în Porţile de Fier ale Dunării şi a început ieri, la Jâtcoviţa, cu ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Jazz şi Muzică Etno.

       O contribuţie deosebită la acest eveniment de anvergură o are şi Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia. Manifestarea, care se doreşte a fi un regal de joc şi voie bună, nu putea să aibă loc fără implicarea Comunităţii Locale Jâtcoviţa. Acesteia i s-a alăturat  Adunărea comunei Golubac şi nu în ultimul rând, C.N.M.N.R.S. Cu mai mult timp înainte s-au încheiat şi parteneriate cu asociaţii din Serbia şi din Ţara-Mamă, dar şi cu oameni generoşi, toţi fiind interesaţi de promovarea limbii, culturii şi tradiţiilor româneşti. Radio-Televiziunea Voivodinei şi Casa de Presă ,,Libertatea” sunt şi acum parteneri media importanţi.joc

Festival de Jazz şi Muzică Etno

           Anul acesta, nobila activitate desfăşurată în slujba românismului, va fi cofinanţată şi de M.A.E. al României – Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni deoarece măreaţa sărbătoare pe lângă programul propriu-zis al Festivalului, pe scena în aer liber, prevede şi o serie de alte activităţi vizând procesul de păstrare şi cultivare a limbii şi culturii române.
Proiectul multimedial subînţelege organizarea Festivalului de Jazz şi Muzică Etno, care s-a desfăşurat ieri şi a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani, ce se derulează pe parcursul a două zile, azi şi mâine. Apoi colocviul despre folclorul comunităţilor româneşti, a paradei portului, a unei expoziţii cu nestemate din lăzile de zestre, Concursul ,,ROMÂNCA-MISS SERBIA”, precum şi specialităţi culinare româneşti.

Vizite de documentare la Cetatea Golumbăţ şi la Peştera Ceremoşnia

        Aşadar, în cele 4 zile ale manifestării, pe lângă reuniuni ştiinţifice şi de specialitate referitoare la istorie, învăţământ şi mass-media în limba română, precum şi la stimularea creaţiei literare, vor avea loc manifestări vizând trezirea conştiinţei de Neam, păstrarea patrimoniului cultural şi a identităţii naţionale. Astăzi, la ora 15.00 la Biblioteca din Golubaţ are loc festivitatea de lansare a revistei ,,LOGOS”, tipărită în parteneriat cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. La sesiunea ştiinţifică consacrată folclorului vor fi prezentate comunicări despre folclorul românilor (de ex. ,,Folclorul copiilor la români” pregătit de dr. Cristina Planjanin Simić). Punctul culminant va avea loc astăzi, ora 20.00, când va avea loc spectacolul. El va continua şi mâine, iar luni, 18 iulie 2016, este planificată organizarea vizitelor de documentare la Cetatea Golumbăţ şi la Peştera Ceremoşnia sau la Lacul Argintiu.