Evazioniștii cu fier vechi, încă 30 de zile după gratii

0
251

Magistrații Tribunalului Dolj au prelungit, miercuri, cu încă 30 de zile, arestarea preventivă a celor trei administratori de societăţi care se ocupau cu colectarea deşeurilor de fier care au ajuns după gratii în urma unei acţiuni a poliţiştilor IPJ Dolj în luna martie. Oamenii legii au stabilit că suspecții ar fi creat o adevărată reţea de firme fantomă, prin intermediul căreia au prejudiciat bugetul statului cu peste 7,3 milioane lei.

Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive a celor trei administratori de societăți comerciale arestați pe 20 martie a.c. pentru evaziune fiscală. Este vorba despre Stela Radu, Mureș Iorgu şi Iulian Gavrilă, în timp ce față de Nicoleta Silvia Gavrilă (fostă Stârcu), care era arestată la domiciliu, s-a dispus măsura mai puțin restrictivă a controlului judiciar. „Prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpaţilor Radu Stela, Iorgu Mureş şi Gavrilă Iulian, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 19.05.2014 până la data de 17.06.2014, inclusiv. Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj privind prelungirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatei Gavrilă (fostă Stârcu) Nicoleta Silvia. Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Dolj.

Reamintim că, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, sprijiniţi de mascaţi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj şi ofiţeri de specialitate din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au făcut, pe 19 martie a.c., 10 percheziții la adrese din municipiul Craiova şi din comuna doljeană Lipovu, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi folosirea creditului într-un scop contrar intereselor societăţii.

Din cercetări s-a stabilit că Mureş Iorgu, de 24 de ani, Silvia Gavrilă, 30 de ani, Iulian Gavrilă, de 37 de ani, toţi din Craiova şi Stela Radu, de 40 de ani, din oraşul Segarcea, judeţul Dolj, în perioada 2010 – 2011, respectiv ianuarie 2013 – ianuarie 2014, în calitate de asociaţi ori administratori ai unor societăţi comerciale, toate cu sediul în Craiova, au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor documente fictive privind achiziţia unor importante cantităţi de deşeuri feroase şi neferoase de la societăţi fantomă, diminuând astfel obligaţiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului de cele trei societăţi, cu suma totală de peste 7.300.000 lei. Totodată, oamenii legii au stabilit că Mureş Iorgu, în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a folosit în scop contrar intereselor celor două societăţi suma de 9.000.000 lei, iar pentru a se sustrage verificărilor financiar – contabile, a declarat fictiv sediul uneia dintre firme la o altă locaţie.