Întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa / Primarii interesaţi de sistemul de alimentare cu apă

0
300

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, la Palatul Administrativ, o întâlnire cu primarii ale căror localităţi nu beneficiază încă de sisteme de alimentare cu apă şi de reţele de canalizare, probleme care, potrivit prevederilor Uniunii Europene, trebuie remediate în următorii trei ani. Alături de şeful administraţiei doljene, la întâlnirea cu primarii, desfăşurată miercuri-după amiază, la sediul consiliului judeţean, au participat vicepreşedintele Cristinel Iovan, directorul Direcţiei Tehnice, Aurelia Dărac, şi directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, Aurel Dincă.

          În acest sens, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a solicitat primarilor prezenţi la întrunire să-şi stabilească între priorităţi elaborarea documentaţiei necesare obţinerii de finanţare pentru lucrări la infrastructura de apă şi apă uzată.

„Ne-am întâlnit cu dumneavoastră, primarii unor localităţi care în materie de apă şi canalizare nu au absolut nimic. Este un moment la care se impune să ne gândim cu toată seriozitatea, pentru că anul 2015 este şi ultimul în care toate comunităţile locale trebuie să rezolve problema alimentării cu apă, în timp ce reţelele de canalizare nu mai pot constitui un neajuns pentru localităţi până cel târziu la finele anului 2017. Este necesar să fie soluţionate cu rapiditate aceste deficienţe pe care comunităţile doljene, în special cele din mediul rural, încă le au, pentru că, după aceste termene care ne-au fost stabilite de către Uniunea Europeană, vor veni şi amenzile; la fel cum se întâmplă astăzi în privinţa gropilor de gunoi care trebuie să fie închise”, a spus Ion Prioteasa.

Documentaţie adusă la zi

Ion Prioteasa le-a spus edililor că ar trebuie să fie pregătiţi să depună imediat documentaţia necesară pentru un proiect care ar trata o investiţie fie în alimentarea cu apă, fie în reţeaua de canalizare, în cazul în care această şansă s-ar ivi. „Nu avem voie să fim luaţi prin surprindere de o astfel de oportunitate. Din păcate, unii dintre dumneavoastră fie aveţi doar studiile de fezabilitate sau, poate, şi proiectele tehnice, fie nu deţineţi mai nimic din aceste acte sau ele există, dar sunt deja depăşite. Ca atare, trebuie să aduceţi la zi documentaţia existentă, iar pentru cei care nu au nimic să o puteţi întocmi. Noi am mai discutat şi cu Ministerul Mediului, dar şi cu cei de la Compania de Apă «Oltenia» şi pot să vă spun că suntem avocaţii dumneavoastră. Trebuie să găsim o soluţie să introducem alimentarea cu apă, pentru început măcar în satul reşedinţă de comună, după care putem vorbi şi de o extindere a acestei reţele”, a mai spus şeful administraţiei doljene.

Extindere de 240 milioane de euro

Aproape 90 la sută din cele 111 localităţi ale judeţului Dolj au implementat deja sau au în curs de desfăşurare lucrări pentru amenajarea acestor reţele. „Am convingerea că ne vom încadra în ţintele fixate de comunitatea europeană pentru a conexa localităţile din mediul rural şi urban la sistemele de alimentare cu apă. Este, dacă vreţi, şi o ambiţie personală. Ca argument, deja este în curs de implementare masterplanul de apă şi canalizare, cu investiţii care se ridică la peste 185 de milioane de euro. Ştim că va fi şi o extindere a acestei strategii, pentru care ar fi necesare aproape 240 de milioane de euro“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

În prezent, în judeţul Dolj mai sunt 13 comunităţi care nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, în comunele Afumaţi, Brabova, Carpen, Dobreşti, Fărcaş, Gogoşu, Pleşoi, Radovan, Sălcuţa, Sopot, Tălpaş, Terpeziţa şi Vela.