PNL strânge semnături pentru menţinerea Pilonului II

0
187

Senatorul Mario Ovidiu Oprea a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un proiect iniţiat de PNL, prin care se strâng semnături de la toţi cei care contribuie la Pilonul II de pensii şi nu doresc desfiinţarea acestuia.

„Este o încercare disperată de a acoperi găurile din sistemul pensiilor de stat, dar cu pagube mult mai mari. PNL se va opune acestei iniţiative. Pilonul II a fost o iniţiativă liberală şi datează din 2007. La sistemul privat de pensii, banii se investesc, nu se cheltuiesc. Aşadar, desfiinţarea lui ar fi o eroare. Conform datelor puse la dispoziţie de ASF, la finele anului trecut, fondul de pensii la Pilonul II era de 41,52 miliarde lei, cu 26% creştere faţă de 31 decembrie 2016. La acest Pilon cotizează peste 7,5 milioane de cetăţeni. După cum bine se ştie la sistemul pensiilor de stat, din fond se asigură doar trei sferturi, restul vine din subvenţii”, a subliniat senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Acesta a mai anunţat, că în felul acesta, prin scăderea numărul de angajaţi, prin îmbătrânirea populaţiei şi printr-o natalitate din ce în ce mai scăzută, sistemul de pensii va întra în colaps până în 2040. Astăzi, există deja o scădere a contribuţiei la Pilonul II, Guvernul PSD – ALDE a hotărât ca aceea contribuţie de 5,1% să scadă la 3,75%, deşi, în proiectul iniţial se vorbea de o creştere de la 5,1% la 6,3%, iar această creştere se făcea în baza unei legi. „Sunt foarte curios să văd cum vor motiva OUG-ul prin care au scăzut contribuţia şi asta pentru că statul nu este un administrator…”, a mai spus parlamentarul doljean.