Un apel către şefa diplomaţiei Uniunii Europene

0
229

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a făcut un apel către şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, pentru revitalizarea Grupului OSCE de la Minsk şi găsirea unei soluţii stabile.

Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, în contextul reizbucnirii confruntărilor dintre Armenia şi Azerbaidjan în regiunea Karabahul de Munte. „Conflictul de acum zece zile nu ar trebui să fie subestimat. În ciuda puţinelor informaţii care au scăpat de controlul autorităţilor, a fost o confruntare care a lăsat în urmă sute de răniţi de ambele părţi, inclusiv civili. Acest armistiţiu pare că rezistă, dar trebuie să facem faţă realităţii. După mai bine de 20 de ani, nu avem o soluţie politică la acest conflict îngheţat, ci mai degrabă o agravare”, a subliniat eurodeputatul Victor Boştinaru.

„Este important ca Grupul de acţiune al OSCE de la Minsk să fie revitalizat”

Europarlamentarul român a făcut un apel la ambele părţi să oprească această confruntare. De asemenea, un apel pentru implementarea unui mecanism OSCE care să monitorizeze încetarea focului, pentru a evita încă o escaladare şi o confruntare a forţelor armate la scara largă, cu riscul implicării actorilor externi. „Este important ca Grupul de acţiune al OSCE de la Minsk să fie revitalizat pentru a aduce, din nou, cele două părţi la masa negocierilor. O soluţie stabilă a conflictului trebuie să fie atinsă. Un acord de încetarea a focului nu reprezintă această soluţie, fapt demonstrat de recenta escaladare. Este fundamental să vedem că Europa joacă un rol mai activ folosind relaţiile speciale pe care le avem cu Armenia şi Azerbaidjan.”

Eurodeputatul Victor Boştinaru :

          „Caucazul de Sud are o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană şi ţinând cont de faptul că noi, europenii, avem o pârghie, ar fi bine să reflectăm la o soluţie viabilă astfel încât să nu susţinem doar Grupul de la Minsk, ci să jucăm un rol activ în cadrul acestor negocieri”