“Ziua Naţională a Lecturii” – celebrată în Dolj

0
628

În ziua de 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratelor Şcolare și al  unităților de învățământ, a derulat o serie de programe și proiecte de promovare a lecturii.Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj s-a implicat activ în acţiune, prin organizarea unor evenimente la Şcolile Gimnaziale din Vârvoru de Jos, Malu Mare, activităţile având loc pe 16 februarie şi în Dobreşti şi Amărăştii de Jos.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în colaborare cu Asociația OVIDIU-RO, a organizat un atelier de lectură la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos, în cadrul căruia au fost citite povești și au fost distribuite cărți preșcolarilor. „Sunt organizate acțiuni în multe unități de învățământ și în județul Dolj. Astăzi ne aflăm la Vârvoru de Jos, promovăm lectura în rândul celor mici și acest lucru ne bucurăm. Este o școală mică, dar cu oamenii inimoși, profesori dedicați și sunt convins că astăzi vom insufla prin ceea ce facem setea de lectură și celor mici din Școala Vârvoru de Jos” a precizat inspectorul școlar general prof. dr. Daniel Ion .  În cadrul acțiunii, poveștile lecturate de Inspectorul școlar general, precum și cărțile primite din partea Asociației OVIDIU-RO au adus satisfacție și bucurie preșcolarilor de la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos.  „Este o zi minunată, o zi de  mare sărbătoare pentru preșcolarii nu numai de la Vârvoru de Jos, unde astăzi ne aflăm, ci din toată țara, este Ziua Națională a Lecturii. Am avut deosebita plăcere să îl avem alături de noi pe inspectorul general prof. dr. Daniel Alexandru Ion, care a fost împreună cu micuții noștri de la această unitate de învățământ. Am fost și au fost foarte, foarte încântați ne-a explicat” a declarat, la finalul activității, inspector şcolar pentru “educaţie timpurie” prof. Zoia Maria Ciciu .
Ne bucurăm să fim astăzi la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos, împreună cu partenerii noștri de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, domnul inspector general și respectiv doamna inspector de „educație timpurie”. Mulțumim și domnului director prof. Alin Vancea și doamnelor educatoare pentru mobilizare. Sărbătorim împreună prin citit ziua lecturii și oferim copiilor cărți. Tot astăzi, în județul Dolj, în contextul acestei zile, vom mai avea o activitate la Malu Mare, la grădinița din Malul Mare, unde și acolo sărbătorim prin citit cu copiii în comunitate. Avem un proiect dedicat copiilor de vârsta ante-preșcolară. Oferim copiilor din comunitate, din medii defavorizate, cărți și apoi o parte de formare, pentru că noi, OVIDIU-RO, asta facem. Dotăm grădinițele cu cărți, astfel încât insulele de lectură ale fiecărei grupe să se așeze așa cum trebuie, cu cărți adecvate copiilor„ a precizat managerul de judet al organizației, Simona Bobea.

Aprecieri din partea cadrelor didactice

” Am ales azi, 15 februarie 2024 de Ziua Naţională a Lecturii, să particip, alături de OvidiuRo la activitatea “Punguța cu două cărți, desfăşurată la Grădiniţa Malu Mare, considerând de importanță mare formarea deprinderilor de citit încă de la vârsta preşcolară sau antepreşcolară. În ultimul timp, a devenit din ce în ce mai insistentă întrebarea: „Cum să determinăm copiii să citească?” Ne-o pun părinţii, dar să recunoaştem că ne frământă şi pe noi cadrele didactice. Astfel, cautam sa începem formarea deprinderilor de a utiliza cartea inca de la gradinita sau creșă,  ca apoi, în familie, aceasta deprindere sa fie exersata de copii împreună cu părinţii”, a precizat prof, Irina Maria Alexandru, Gradinita cu program prelungit “Curcubeul Copilăriei Craiova. “De ziua lecturii, am citit copiilor povești alături de reprezentanții Ovidiu.ro și cadrele didactice de la Grădinița din comuna Malu Mare. Mulțumim doamnei director, profesor Anca Irina Neda, care s-a implicat cu mult drag în multe proiecte frumoase –  prof . Ignat Mariana -Ramona, Școala Gimnazială,,Opsichie Cazacu” Seaca de Pădure

Educaţia, o prioritate

„Educația copiilor din comuna Malu Mare este o prioritate pentru autoritățile locale. Împreună căutăm cele mai bune soluții pentru copiii comunității! În comunitatea noastră, fiecare copil contează! Am ales sa mergem să citim în comunitate cu copii de 0-3 ani în cadrul programului Asociatiei Ovidiu Ro „Punguta cu două cărți”. Cărțile ilustrate pot părea succinte ca text, dar ele conțin mai multe cuvinte rare decât o conversație cotidiană între părinte și copil. Prin lectură putem facilita explozia rapidă a vocabularului pentru că în cărți sunt de trei ori mai multe cuvinte „mari” decât într-o conversație cotidiană. Ne bucurăm să îi vedem acum în grădiniță pe copiii cu care am citit anii trecuți și să le urmărim evoluția!” a spus prof. Anca Irina Neda – directorul Școlii Gimnaziale din Malu Mare. Activităţile au continuat, azi, 16 februarie, în comunele  Dobrești si Amărăștii de Jos, în cea din urmă în satul Ocolna, unde este o importantă etnie romă.