Doljul, din nou, în top la şomaj

0
313

Doljenii îşi găsesc cu mare greutate un loc de muncă, criza financiară, situaţia economică din ce în ce mai precară de la nivelul Uniunii Europene, face ca  piaţa muncii din România să devină mai puţin ofertantă, devenind o problemă reală pentru un român de rând, o problemă până la urmă de supravieţuire. Potrivit datelor furnizate de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, din totalul de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2013, un număr de 6.903 sunt şomeri indemnizaţi şi 21.326 sunt şomeri neindemnizaţi.

Când vine vorba să facem un top al judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului, Doljul se află pe podium, din păcate, ţinând cont că acest judeţ era cândva perla economiei româneşti prin cele două platforme industriale, de Est şi Vest a municipiului Craiova. Electroputere Craiova, Maşini Agricole şi Tractoare, Combinatul Chimic Doljchim şi în ultimul rând, Fabrica de Avioane erau înainte de 1989 adevărate repere ale industriei româneşti de succes, care înregistrau valori exponenţiale ale exportului. Încet-încet, aceste societăţi s-au privatizat, şi-au restructurat activitatea, o serie de servicii au fost externalizate, iar doljenii şi-au pierdut locul de muncă. O parte din această forţă de muncă a reuşit să se recalifice participând la o serie de cursuri gratuite organizate de AJOF Dolj, dar prea puţin, o altă parte au ales drumul străinătăţii, semnând contracte cu firme din Italia, Franţa, Spania sau Germania. Doljenii au ajuns până în Australia şi Noua Zeelandă în căutarea unui loc de muncă, dar cei care au rămas alături de familie îşi exprimă şi astăzi disperarea când vine vorba de  găsirea unui loc de muncă. În urma unei analize se constată că Doljul a fost şi în luna decembrie 2013 judeţul din ţară cu cel mai mare număr de şomeri. Peste 28.000 de persoane se găsesc în baza de date a AJOFM Dolj. Vorbim efectiv de  o rată a şomajului de 9,60%, fiind în creştere faţă de luna noiembrie când rata şomajului a fost de 9,58 % corespunzătoare unui număr total de şomeri de 28.168 persoane.

Cei mai mulţi şomeri provin din mediul rural

Potrivit datelor furnizate de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, din totalul de şomeri înregistraţi Ia sfârşitul lunii decembrie 2013, un număr de 6.903 sunt şomeri indemnizaţi şi 21.326 sunt şomeri neindemnizaţi. Daniela Barbu, directorul executiv al AJOFM Dolj a precizat într-un comunicat de presă remis redacţiei că din numărul de şomeri neindemnizaţi 2.339 persoane primesc adeverinţe pentru venitul minim garantat, conform Legii 416/2001 cu modificările la zi. „Din numărul total de şomeri indemnizaţi de 6.903 persoane, 5.219 provin din muncă şi 1.684 din rândul absolvenţilor”, a subliniat Daniela Barbu. Referitor la structura şomajului după mediul de rezidenţă, cei mai mulţi şomeri provin din mediul rural – 21.089 persoane şi 7.140 din mediul urban.

Sunt mai căutaţi cei cu studii…

Reprezentantul AJOFM Dolj mai precizează referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, că şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în numărul total de şomeri înregistraţi la nivelul AJOFM Dolj în luna decembrie 2013. „ Cei mai mulţi şomeri provin din rândul celor cu studii mai puţine, aceasta fiind de aproximativ 77,9%. Mai exact, vorbim de un număr de 21.995 persoane”, a mai completat Daniela Barbu, directorul executiv al AJOFM Dolj. După datele statistice puse la dispoziţie de Agenţie se observă clar că au şanse mult mai mari de angajare cei cu studii. De exemplu, şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal au o pondere de aproximativ 16,1 % – 4.560 persoane, iar cei cu studii universitare au o pondere de 6% – 1.674 persoane.

Cei mai afectaţi sunt doljenii trecuţi de 40 de ani

Cei mai afectaţi în căutarea unui loc de muncă sunt doljenii trecuţi de 40 de ani, iar dacă în CV nu are o experinţă profesională demnă de luat în seamă, din start aceştia au o mare problemă. Potrivit directorul executiv Daniela Barbu, referitor la structura şomajului pe categorii de vârstă, cei mai mulţi şomeri sunt cei cu vârsta cuprinsă între 40-49 ani – 7.969 persoane, urmaţi de segmentul de vârstă 30-39 ani. La această categorie vorbim de 6.541 persoane care sunt pe lista de aşteptare a AJOFM Dolj, iar pe locul următor se situează segmentul de vârstă peste 55 ani – 4.113 persoane, urmat de segmentele de vârstă sub 25 ani – 4.057 şi 50-55 ani, în jur de 3.500 de persoane. „ Nu cred că este o particularitate a judeţului nostru, cam peste tot în ţară şi nu numai, putem vorbi chiar de UE, cei mai puţini şomeri sunt cei cu vârsta cuprinsă între 25-29 ani. Sunt în jur de 2.040 persoane care nu au loc de muncă şi care s-au adresat Agenţiei, fiind luaţi în evidenţele noastre”, a mai spus Daniela Barbu. În anul 2013, în judeţul Dolj s-au încadrat în muncă 9.369 persoane, dintre acestea 405 persoane angajându-se în luna decembrie 2013.