Amenzi de 178.000 de lei, acordate, în prima parte a acestei luni, de inspectorii DSVSA Dolj

0
436

În prima parte a lunii decembrie au fost efectuate , de către inspectorii DSVSA Dolj, controale tematice la unităţi înregistrate şi autorizate sanitar-veterinar, fiind verificate 258 de obiective. Au fost efectuate controale în 10 unități de sacrificare şi procesare carne, în 20 carmangerii și măcelării, 25 unități de alimentație publică și baruri, 50 supermarketuri și hipermarketuri, 25 patiserii și cofetării, 36 magazine alimentare, , 11 piețe agroalimentare, 16 fabrici de paine, 4 unitati de morarit, 4 cafea si condimente , 28 depozite produse alimentare de origine animală și nonanimală, 14 exploatatii cu animale 10 centre și automate lapte, 3 pescării si 2 centre ambalare oua .
De asemenea, au fost realizate 44 acțiuni de control în trafic si la targuri , împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Dolj și Inspectoratului de Jandarmi Dolj .
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind : producerea,depozitarea si comerci- alizarea alimentelor ; a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite; evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
În urma controalelor s-au constatat :
-neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă ( la depozitare, pereţi, paviment, spaţii, echipamente, contract şi proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, etc..);
-neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, documentaţie HACCP, proceduri);
-neconformităţi legate de produse (etichetare , ambalare, compatibilităţi);
-neconformităţi documentare (documente, trasabilitate,)
-neconformităţi privind personalul (examene medicale, echipament protecţie)
-altele (unitati neînregistrate sanitar- veterinar , neanunţarea începerii activităţii).

“Pentru neconformităţile constatate au fost acordate un număr de 27 sancţiuni, respectiv 23 de amenzi contraventionale în valoare de 178. 000 lei , 4 avertismente si au fost emise 7 ordonante de interzicere/suspendare activitatii”, a precizat Costică Retea, director executiv – adjunct al DSVSA Dolj, purtător de cuvânt al instituţiei .