Corespondență din Praga :Conferința ECPMF a abordat efectele nocive ale concentrării asupra proprietății mass-media în Europa

0
298

Aproximativ 50 de jurnaliști, experți, profesori și  oameni politici s-au întâlnit la Praga pentru a discuta pericolele ingerinței economice și politice în independența editorială. Conferința a fost deschisă de către Henrik Kaufholz, președintele European Centre for Presă and Media Freedom, jurnalist danez. După cuvântul de deschidere, a urmat să vorbească Vaclav Štětka de la Universitatea Loughborough, Marea Britanie, care a prezentat datele din noul  Media Plularism Monitor, date ce indică o  perspectivă sumbră: între timp, concentrarea asupra proprietății media este o problemă  la nivelul  întregii Europe. “Uniunea Europeană ar trebui să-și intensifice eforturile, deoarece știrile au început să fie folosite ca arme. Trebuie să cerem mai multă transparență …”, a adăugat Štětka.

Directorul general al ECPMF, jurnalistul german, Lutz Kinkel a găzduit primul panel, “A new class of media owners ??”, un dialog interesant, cu multe întrebări și răspunsuri. În cadrul acestui panel  s-au “confruntat”  Maria Donde de la Platforma europeană a autorităților de reglementare (EPRA), din Marea Britanie, Agnes Urban de la Mertek Media Monitor din Ungaria, Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media AG și Kjersti Løken Stavrum de la Trustul Tinius, din Norvegia. Jurnalista din Ungaria  a susținut că în Ungaria nu vorbim de o piață media, ci de o piață politică, politica coordonează media.

Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media AG a recunoscut că vechiul model de “ business publishing”, nu mai există, este în moarte clinică. Reprezentantul Ringier a subliniat faptul că, întotdeauna, cheia în afacerile în mass-media a fost credibilitatea…. Acesta spune că  a avut dintotdeauna puține speranțe că reglementările impuse de la Bruxelles ar putea opri preluarea și capturarea mass-media. “Oligarhii au arătat că au o imaginație vastă în ultimii ani. Aceștia  vor eluda în continuare orice reglementare. Este boala lor….!” , a precizat Dekan.

Jurnalistul bulgar de investigație Rossen Bossev a vorbit despre viața de zi cu zi a jurnaliștilor independenți din țara sa de origine, care este condusă de oligarhi. Acești oameni politici – oligarhi se ocupă mai mult de valoare decât de valori. Întrebat  din sală cum poate să continuă , confruntându-se cu hărțuirea  și intimidare în fiecare zi, acesta  a zâmbit și a spus: “Noi suntem tineri și trebuie să  luptăm”. Această credință plină de speranță însumează Conferința ECPMF din 13 decembrie 2018, care a avut loc în Capitala Cehiei. Ea a abordat efectele nocive ale concentrării asupra proprietății mass-media în Europa.