Consilieră APIA Dolj, la a doua condamnare defintivă pentru infracţiuni de corupţie

0
243

Mihaela Bunciu (fostă Pîrvănuşi), consilier superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj şi fina Mariei Schutz, fosta şefă a pesedistelor doljene, a ajuns la a doua condamnare definitivă pentru infracţiuni de corupţie având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Ea a fost acuzată de procurorii DNA Craiova, în acest dosar, că a înregistrat la plată patru cereri ale unei doljence, ştiind că documentele sunt false. Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul declarat împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare în acest dosar, în timp ce partenera sa de dosar s-a ales cu pedeapsa redusă de la 3, la 2 ani şi 8 luni de închisoare, tot cu suspendare.

Reamintim că, în august 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Floarea Roşca, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, uz de fals şi fals în declaraţii în formă continuată, şi Mihaela Bunciu (fostă Pîrvănuşi), consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

A primit documentele deşi ştia că sunt false

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „în perioada 2011-2014, inculpata Roşca Floarea, a solicitat şi a obţinut pe nedrept, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, prin folosirea de documente false, fonduri nerambursabile din bugetul naţional şi bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 167.033,87 lei. În cursul anului 2011, inculpata Roşca Floarea a depus la Primăria comunei Gighera, judeţul Dolj, un contract de arendă pe care chiar ea îl falsificase, pentru a fi înscris în registrul de arendă. În scopul obţinerii de subvenţii de la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Dolj, aceasta a completat şi semnat pe proprie răspundere declaraţia de suprafaţă – 2011 pentru suprafaţa de 68,52 ha pe care nu o deţinea în mod real şi a declarat pe proprie răspundere, la aceeaşi primărie, că foloseşte respectiva suprafaţă. În aceeaşi perioadă, inculpata Roşca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela (fostă Pîrvănuşi) care, în calitate de consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafaţă, deşi documentele doveditoare cu privire la suprafeţele declarate, depuse de inculpata Roşca Floarea la dosare erau false, inexacte şi incomplete”, după cum se arată în comunicatul DNA. Întrucât prejudiciul a fost recuperat în totalitate, în cauză nu s-a impus luarea măsurilor asigurătorii. Acesta este al treilea dosar în care Mihaela Bunciu, fina Mariei Schutz, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie craioveni.

Pe 20 aprilie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa şi au condamnat-o pe Mihaela Bunciu la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, Floarea Roşca primind tot 3 ani de închisoare cu suspendare. Inculpatele au declarat apel, soluţionat pe 12 decembrie a.c. de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a respins apelul declarat de Mihaela Bunciu, care a rămas, astfel, cu pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare, şi l-au admis pe al Floarei Roşca, pedeapsa acesteia fiind redusă la 2 ani şi 8 luni închisoare, tot cu suspendare: „respinge, ca nefondat, apelul declarat de inc. Bunciu Mihaela. Admite apelurile declarate de Ministerul Public – D.N.A. şi inc. Roşca Floarea. Desfiinţează în parte sentinţa sub aspectul laturii penale. (…) inculpata Roşca Foarea va executa pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei decizii. Obligă pe inc.- apelantă Bunciu Mihaela la 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în hotărârea instanţei.

***

Aceasta este a doua hotărâre definitivă de condamnare a Mihaelei Bunciu.Pe 10 noiembrie a.c., acesta a fost condamnată definitiv, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova, într-un dosar vizând comiterea unor fapte similare, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Cel de-al treilea dosar, în care a fost trimisă în judecată tot de DNA Craiova, se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, după ce, pe fond, la Tribunalul Dolj, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a ajutat-o pe Lili Maria Schutz să obţină ilegal aproximativ un milion de euro, bani europeni.