Sfâşiată de câini în Parcul Corniţoiu

0
57

O fată de 18 ani din Craiova a ajuns, marţi seara, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova, după ce a fost atacată şi muşcată de o haită de câini, în Parcul Corniţoiu. Din nefericire acesta nu este un caz singular, haitele de câini fără stăpân fiind un peisaj obişnuit pe străzile din municipiu, astfel că, potrivit statisticilor de la Spitalul de Boli Infecţioase, nu mai puţin de 1.629 de persoane au ajuns aici de la începutul anului şi până la 1 decembrie, după ce au fost atacate şi rănite de câini. În medie, ar fi cinci persoane pe zi, victime ale patrupedelor de pe străzi, însă vorbim doar de cei care au ajuns la spital, aşa că numărul lor poate fi mult mai mare.

Mădălina Mitroi, o fată de 18 ani din Craiova, elevă la Liceul Energetic din Bănie, se întorcea acasă, marţi seara, de la cursuri. Tânăra a povestit că a vrut să scurteze drumul prin Parcul Corniţoiu, numai că, în loc să ajungă mai repede acasă, a sfârşit la spital, după ce a fost atacată de o haită de câini fără stăpân. Fata a spus că animalele au doborât-o la pământ şi au muşcat-o de picior, dar şi de o mână, în timp ce încerca să îşi protejeze faţa. „Am încercat să mă apăr, însă degeaba… M-au pus la pământ în câteva secunde. Am pus mâinile imediat la faţă, fiindcă îmi era frică să nu mă desfigureze. Eu mă întorceam de la şcoală şi am zis să scurtez drumul şi am mers prin părculeţ”, a spus Mădălina Mitroi. Victima a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova, unde medicii i-au dezinfectat şi i-au pansat rănile, apoi i-au administrat vaccinul antirabic. Tânăra trebuie să revină însă la spital, pentru că are de făcut trei doze de vaccin, în total, ca să fie sigură că nu vor apărea alte complicaţii.

“Cazul fetei de 18 ani nu pune probleme deosebite. A venit ieri (n.r. – marţi) după-amiază, cu muşcături de câine prin haine, în zona antebraţului drept şi a coapsei drepte. A primit îngrijirile necesare şi trebuie să facă, în total, trei doze de vaccin antirabic”, ne-a declarat Luminiţa Poenaru, director de îngrijiri medicale al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Craiova.

După cum spuneam, Mădălina Mitroi nu este un caz singular, nu este o victimă izolată. Haitele de câini stăpânesc mare parte din străzile oraşului şi, de multe ori, acestea nu se feresc să atace trecătorii ziua în amiaza mare, ca să nu mai vorbim de zonele care devin, practic, interzise oamenilor, după lăsarea întunericului, din cauza acestor patrupede fără stăpân. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase, de la începutul anului şi până la 1 decembrie, nu mai puţin de 1.629 de persoane au ajuns la unitatea sanitară muşcate de câini, la 454 dintre acestea administrându-li-se vaccinul antirabic.Mai grav, au fost rănite 39 de persoane, muşcate de cap sau din zona organelor genitale, acestea având nevoie de tratament suplimentar, pe lângă vaccin, după cum a mai precizat Luminiţa Poenaru.

Şi mai sunt destui oameni care n-au ajuns la spital, reuşind într-un fel sau altul să se ferească de colţii câinilor fără stăpân. Ori, pentru evitarea altor situaţii nefericite, ceva trebuie făcut, iar Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permite inclusiv soluţia eutanasierii animalelor dacă autorităţile locale o consideră oportună, poate fi o soluţie.