Palatul “Jean Mihail” îşi recapătă farmecul de altădată

0
766

Inaugurat în vara anului 1954, în palatul fostului mare negustor Jean Mihail, Muzeul de Arta din Craiova a fost predat, în luna septembrie a anului 2010, unei echipe complexe, formată din arhitecţi, proiectanţi şi constructori, pentru a-l consolida şi restaura. Clădirea este monument istoric, aşa că lucrările pentru consolidare şi restaurare sunt extrem de specializate. Atunci când l-a preluat, constructorul a dat garanţii că, la final, obiectivul îşi va recăpăta strălucirea de altădată. Într-adevăr, Palatul “Jean Mihail” a început să prindă din nou conturul şi culoarea de odinioară, şi asta datorită constructorilor care au făcut tot posibilul să respecte originalul. Proiectul, a cărui valoare se ridică la 29 de milioane de lei, preconizat atunci când a fost predat constructorului că va fi finalizat în maximum 24 de luni, arată promiţător, autorităţile locale îndrăznind să spere că va obiectivul va fi inaugurat chiar mai devreme.

Cea mai reprezentativă clădire din Craiova

În momentul în care a fost construită clădirea ce adăposteşte Muzeul de Artă din Craiova, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România de la începutul secolului XX a cheltuit foarte mulţi bani, folosind cele mai bune materiale şi cei mai buni meşteri italieni. La construcţia palatului s-au folosit marmură de Carrara, oglinzi veneţiene, candelabre de Murano şi mătase de Lyon. Tocmai din acest motiv autorităţile doljene au dorit ca firma care se ocupă de restaurare să fie una de renume, iar rezultatele nu au întârziat să apară, aspectul clădirii începând să devină cel de altădată. Mătasea de Lyon, stucatura îmbrăcată numai în foiţă de aur, tapetul provenit tocmai din fabricile franţuzeşti şi nemţeşti, încuietorile turnate “după original” şi zugrăvelile în culori alese special pentru a scoate în evidenţă exponatele sunt doar câteva dintre elementele la care restauratorii muncesc de mai bine de un an.

Restaurarea Palatului „Jean Mihail” nu este lipsită de surprize pentru restauratori, care, în timp ce curăţau unul din candelabre, au descoperit că o parte din elementele acestuia au fost realizate din aur pur de 24 de karate, “ocazie unică în viaţa unui restaurator”, după cum a precizat directorului Muzeului de Artă din Craiova.

Pictorul restaurator Gheorghe Nicolae apreciază că partea artistică, de la pictură şi până la elementele decorative, este deosebită, făcând astfel ca Palatului „Jean Mihail” să fie cea mai reprezentativă clădire din Craiova. “Este cea mai reprezentativă clădire din Craiova, componenta artistică este absolut deosebită: pictura, stucatura, sculptura, elementele de decoraţie, tot ceea ce reprezintă o arhitectură. În ceea ce priveşte restaurarea, este ceva mult mai complex, începând de la proiectare, documentarea de arhivă. Această clădire a fost iniţial o casă de locuit, nu un muzeu, şi a fost nevoie de sondaje stratigrafice. Clădirea a mai suferit încă două restaurări: în 1962 până în 1963, iar cei care au lucrat atunci au distrus tot ce era mai important. Şi a mai venit un alt necaz: cutremurul din 1977. S-au făcut din nou sondaje stratigrafice, iar prin comparaţie cu clădiri de asemenea factură am ajuns la concluzia că ceea ce vedeţi aici este de natură să acopere toată această gamă mare de restaurare. Toţi pereţii au fost decopertaţi şi apoi consolidaţi. Pardoseala a fost realizată exact după cea originală, am păstrat toate elementele. În toate sălile s-a lucrat cu foiţă de aur, iar culorile care s-au dat pe pereţi sunt acrilice, s-a lucrat după cele mai noi tehnici. Am păstrat tot ce am putut. De asemenea, mânerele uşilor au fost turnate după cele originale. Nuanţele pereţilor au fost alese în funcţie de ceea ce se va expune, pentru ca operele să fie puse în valoare. Totul a fost gândit milimetric”, a precizat pictorul restaurator, atestat UNESCO, Gheorghe Nicolae.

Lucrările au fost realizate în proporţie de 65%

Contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul «Consolidare, restaurare Palatul „Jean Mihail” – Muzeul de Artă Craiova» a fost semnat în data de 12 octombrie 2009, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar pe 17 august 2010 a fost încheiat şi contractul de execuţie a lucrărilor cu două firme. Autorităţile spun că, atunci când lucrările de restaurare şi reabilitare, care sunt gata în proporţie de 65%, se vor finaliza, Muzeul de Artă din Craiova va devenii “emblema Olteniei” şi va atrage numeroşi vizitatori.

«În momentul în care s-a început această lucrare de reabilitare, am avut în vedere să se “atace” jumătate din interiorul clădirii, pentru ca operele de artă să fie depozitate în cealaltă jumătate, iar prima parte este gata de finalizare. Lucrările merg foarte bine, aproape 65% din reabilitare este gata. Atunci când constructorul a preluat lucrarea, ni s-a spus că va fi gata în luna octombrie a anului 2012, dar mai mult ca sigur muzeul va fi inaugurat mai devreme. Lucrările au fost abordate cu mult curaj şi nu o să încetez niciodată să spun că, dincolo de faptul că aici sunt adăpostite opere de artă importante, bucuria noastră este imensă pentru că ne apropiem de final. Sute de ani de-acum încolo muzeul nu va mai avea nevoie de vreo reabilitare. Mi-e foarte drag să spun că acest muzeu va fi de referinţă pentru Craiova, o clădire emblemă a Olteniei», a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova:

“Văd că muzeul prinde viaţă pe zi ce trece şi este un sentiment deosebit, dar sunt o serie de paşi grei care trebuie parcurşi. Nu e uşor”.

Muzeu dedicat operelor lui Brâncuşi

Un muzeu dedicat operelor lui Constantin Brâncuşi va fi construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj apelând pentru ridicarea clădirii la arhitectul Dorin Ştefan, câştigătorul unui concurs pentru proiectarea unui turn de 300 de metri în Taiwan. “La nivelul conducerii Consiliului Judeţean Dolj am luat hotărârea definitivă de a construi în curtea Palatului „Jean Mihail” un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi. Toate muzeele din lume se mândresc atunci când au o singură operă a lui Brâncuşi, iar la licitaţii acestea se vând cu milioane de euro. Noi, cei care suntem legaţi de numele lui Brâncuşi, am discutat cu arhitectul Dorin Ştefan, care este în top 50 la nivel mondial, iar el va fi alături de noi pentru construirea acestui muzeu. În anul 2012 vom aborda această lucrare, fie pe banii noştri, fie pe bani europeni, dacă se va putea. Dorinţa noastră este să construim un cub de sticlă în care vor fi expuse operele lui sculptorului Constantin Brâncuşi. Cu siguranţă că această clădire modernistă va atrage şi mai mulţi vizitatori în această zonă”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.