O uşă deschisă pentru copiii cu dizabilităţi

0
46

Lăsaţi de multe ori fără speranţe de societate, copiii şi tinerii cu dizabilităţi sunt încurajaţi să creadă în drepturile lor. Tocmai pentru a veni în sprijinul unui astfel de demers, World Vision a lansat o campanie de informare şi conştientizare cu privire la importanţa accesului la educaţie pe piaţa muncii şi la o viaţă normală pentru cei cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale.

Drepturile, dar şi problemele pe care le întâmpină în viaţa de zi cu zi tinerii cu astfel de deficienţe vor fi discutate în cadrul unei campanii, care se desfăşoară sub sloganul „O uşă deschisă spre o viaţă mai bună”. De cele mai multe ori persoanele cu dizabilităţi se confruntă cu un acces limitat la servicii comunitare de intervenţie timpurie, de reabilitare şi întâmpină dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Puţini ştiu, de exemplu, că din cei peste 61.000 de copii cu dizabilităţi foarte puţini trăiesc în centre rezidenţiale, iar ceilalţi trăiesc în familie, majoritatea având acces redus la servicii de evaluare, monitorizare şi intervenţie care să le îmbunătăţească şansele de recuperare şi să îi ajute să se integreze în societate. Ultimele date statistice în acest sens au fost puse la dispoziţie chiar la mijlocul acestui an de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap.

Campanie în patru judeţe

Campania se derulează în judeţele Constanţa, Cluj, Dolj şi Vâlcea şi face parte din proiectul „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vest Oltenia”, care se desfăşoară în perioada 2010-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană. „Prin crearea celor opt centre multifuncţionale ne-am dorit foarte mult să mărim şansele de integrare în sistemul de educaţie şi pe piaţa muncii a cât mai multor copii şi tineri. Serviciile variate puse la dispoziţie în centre nu vor reuşi decât parţial să realizeze acest lucru, dacă publicul larg, comunitatea nu este suficient de bine pregătită să-i sprijine pe aceşti copii şi tineri printr-o atitudine nediscriminatorie şi o dorinţă autentică de a se apropia de ei şi a le înţelege problemele”, a declarat Beatrice Ciubotaru, managerul acestui proiect.

300 de copii sprijiniţi prin centrele multifuncţionale

În primul an de derulare a proiectului, cele opt centre multifuncţionale înfiinţate în Cluj Napoca, Medgidia, Cernavodă, Craiova, Râmnicu Vâlcea şi comuna Galicea (jud. Vâlcea) şi-au deschis uşile spre o viaţă mai bună pentru peste 300 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale. Campania „O uşă deschisă spre o viaţă mai bună” cuprinde, printre altele, o serie de workshop-uri, mese rotunde şi concursuri pe temele centrale ale campaniei, în care vor fi implicaţi copiii şi tinerii beneficiari. Campania se adresează publicului larg, precum şi unor categorii distincte: cadre didactice, părinţi, angajatori, copii şi tineri.