Ion Prioteasa cere despăgubiri pentru agricultori – Apel către Guvernul României pentru a declara Doljul zonă calamitată

0
231

De când are în subordine Camera Agricolă Dolj, Consiliul Judeţean se implică mai mult în această parte a economiei doljene. Agricultura din judeţul Dolj, în anii cu precipitaţii foarte bune, poate să asigure hrana întregii ţări, aşa cum România poate să asigure hrana pentru 80 de milioane de locuitori, nu să importe 80% din produse şi să le bage în supermarketuri. Pentru că se anunţă un an foarte greu pentru agricultori, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a făcut un apel către Guvernul României şi către ministerul Agriculturii, să-şi îndrepte privirea spre judeţul Dolj şi să considere că este zonă calamitată, iar agricultorii să fie despăgubiţi.

“Acum suntem mai atenţi la materialele pe care ni le prezintă colegii de la Camera Agricolă, iar în deplasările noastre stăm de vorbă cu oamenii din agricultură şi am constat un lucru: deşi anul acesta a fost foarte bun şi, practic, agricultura a salvat România, din punct de vedere economic constatăm că cifrele –acare de cele mai multe ori vorbesc cel mai bine – ne spun că din cauza precipitaţiilor reduse din acest an, în partea a doua a anului, din vară şi până la sfârşitul lunii noiembrie ar fi trebuit să cadă între 400 şi 600 mililitri pe metru pătrat; anul acesta, între august şi noiembrie, au căzut între 0 şi 14 mililitri pe metru pătrat. Este o secetă profundă. Putem spune că au fost cultivate terenuri cu grâu cu 15% mai puţin decât în anii precedenţi, că la orz, din 9.100 de hectare cultivate anul trecut, s-au cultivat acum 6.900 de hectare, iar la rapiţă sunt 7.200 de hectare, doar un sfert din suprafaţa care se cultiva în anii anteriori. Aceste 7.200 de hectare sunt calamitate în acest moment. Facem apel către Guvernul României şi către Ministerul Agriculturii să-şi îndrepte ochii spre judeţul Dolj şi să considere că este zonă calamitată, iar agricultorii să fie despăgubiţi. Noi am întâlnit numai oameni care au încercat să se pregătească, dar li s-au rupt plugurile în terenul foarte tare, iar acolo unde au reuşit să are sunt numai bolovani. Ne aşteptăm la un an cu destul de multe probleme…”.