Primarul Mihail Genoiu: / „Craiova este pe podium cu două oraşe foarte avangardiste, Aradul şi Sibiul”

0
341

Parcul „Nicolae Romanescu”, Grădina Botanică şi Centrul Istoric sunt cele trei proiecte care au adus, şi în acest an, Premiul de excelenţă al AMR municipiului Craiova. Ce detalii au punctat membrii juriului şi care a fost impresia generală pe care a lăsat-o Bănia în ochii celorlalte administraţii din ţară a explicat, ieri, primarul Mihail Genoiu.

La ediţia din acest an a premiilor Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), acordate administraţilor din ţară pentru cele mai frumoase proiecte edilitare, municipiul Craiova s-a înscris la trei categorii. La Cutură, turism, sport, municipalitatea a mers cu proiectul stadionului „Ion Oblemenco”. În ciuda faptului că este o realizare deosebită pentru oraş, Craiova nu a fost recompensată cu marele premiu, edilul Mihail Genoiu explicând că, pe acest segment, a avut prioritate turismul, prin urmare categoria aceasta a fost câştigată de municipiul Constanţa.

O altă secţiune la care municipiul Craiova a participat a fost cea de Iluminat public inteligent. Nici aici nu şi-a adjudecat marele premiu, în ciuda faptului că iluminatul arhitectural al clădirilor şi iluminatul de sărbători fac din Craiova un oraş frumos, potrivit primarului, dar Mihail Genoiu a anunţat că sunt planuri pentru o dezvoltare în această direcţie, în speţă iluminatul public va fi automatizat. „Aprinderea şi stingerea iluminatului public în funcţie de intensitatea luminii va deveni cât de curând o realitate şi nu va fi nevoie să mai sunăm ca să spunem că s-a schimbat ora şi trebuie să regleze ora de aprindere cu intensitatea luminoasă. Aceste lucruri se vor face automat, lucrările sunt aproape finalizate”.

Cele trei proiecte premiate ale Craiovei

Premiul de excelenţă obţinut de Craiova a fost la categoria Regenerare urbană şi a fost împărţit cu alte două municipii din ţară – Arad şi Sibiu. „Prima reacţie a fost de supărare că a trebuit să împărţim premiul, dar apoi mi-am dat seama că am împărţit premiul cu două oraşe foarte avangardiste, care sunt în permanenţă în topul preferinţelor vizavi de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în aceste oraşe. Faptul că suntem pe podium cu aceste două oraşe înseamnă că am recuperat, în ultima perioadă, din decalajul care se crease. Totul este o consecinţă a eforturilor care s-au depus în Craiova şi a realizărilor de care vorbim şi de care toată lumea este foarte încântată când trece prin Craiova”, a declarat Mihail Genoiu. Acesta a menţionat că pentru acordarea acestui premiu au contat trei obiective, Centrul istoric, Parcul Nicolae Romanescu şi Grădina Botanică.

Centrul istoric va fi extins în zona Pieţei Vechi

Potrivit primarului, proiectul Centrului istoric din Craiova a fost notat de către juriu nu doar pentru realizările „impecabile din punct de vedere tehnic”, ci a fost luat în calcul şi faptul că toţi locuitorii din zonă s-au implicat în această iniţiativă, refăcându-şi faţadele caselor. „A fost o surprindere plăcută să se constate că aproape toate clădirile au fost reabilitate de proprietari. La vremea respectivă, le-am explicat cum s-a procedat, am luat-o pe toate străzile şi doamna primar Lia Olguţa Vasilescu le-a explicat proprietarilor cum va fi centrul istoric şi ce avantaj va avea fiecare proprietate, dar cu rugămintea către fiecare să intervină şi să-şi aranjeze clădirea. Efectul a fost extraordinar de mare. Când au început reabilitările, s-a pornit şi o concurenţă. Fiecare a vrut să aibă clădirea cea mai frumoasă şi, pe măsură ce s-au reabilitat, ultimele au fost mai frumoase decât cele dinaintea lor. A contat şi reluarea activităţii în centrul istoric. A început să recircule lumea şi banii. Devenise o zonă abandonată, iar acum este o zonă foarte activă, care funcţionează la maxim spaţii comerciale şi circulă capitalul”. Al treilea aspect care a contat, în opinia municipalităţii craiovene, a fost şi faptul că proiectul de extindere a centrului vechi va fi continuat.

Parcul „Nicolae Romanescu” şi Grădina Botanică

În ceea ce priveşte proiectul Parcului „Nicolae Romanescu”, primarul Mihail Genoiu a amintit că a fost depus pe ultima sută de metri şi a fost finanţat din sumele rezultate ca rezerve după ce s-au încheiat toate licitaţiile pe proiecte cu fonduri europene, la nivel naţional. „A fost o lucrare pe care am finalizat-o anul trecut şi care a readus parcului frumuseţea de la 1900. Nici acest proiect nu s-a oprit aici, se află la avizare la podul suspendat. A trecut de ADR şi se află acum în analiză la Ministerul Dezvoltării. Noi am trimis toate clarificările pe care ni le-au cerut la proiectul retrospectiv”, a spus primarul.

Al treilea proiect punctat de AMR a fost Grădina Botanică. „Zăcea de ani de zile, nu se intervenise asupra ei. A devenit poate cel mai frumos spaţiu verde, la această oră, din Craiova. Trecând peste faptul că Parcul Romanescu este o istorie, în întregimea lui, dovadă că este şi monument istoric, Grădina Botanică este cea mai frumoasă zonă verde din Craiova, mai ales în perioada de primăvară când este vizitată de turişti din întreaga Europă”, a mai declarat primarul Mihail Genoiu, adăugând şi faptul că municipiul Craiova va participa şi la ediţia viitoare a premiilor AMR cu proiecte şi mai interesante.