Medicul Cerbulescu de la Filiaşi – 2 ani de puşcărie pentru luare de mită

0
456

mitaJudecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa pe fond în cazul medicului chirurg Viorel Cerbulescu, de la Spitalul din Filiaşi, ajuns după gratii pentru luare de mită. Medicul, care a primit 100 de euro pentru a-l opera pe un minor neasigurat, a fost reţinut când a restituit şpaga de frica nevestei denunţătorului, care făcuse mare scandal în spital când medicul şi o asistentă au refuzat să-i schimbe pansamentul pacientului. Ieri, judecătorii de la Tribunal l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, l-au menţinut în spatele gratiilor şi au mai hotărât ca, timp de 2 ani după executarea pedepsei, medicul să nu mai profeseze. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, dosarul în care medicul Viorel Cerbulescu, chirurg în cadrul Spitalul Filişanilor din oraşul Filiaşi, în vârstă de 65 de ani, a fost trimis în judecată pentru luare de mită s-a înregistrat pe 24 august a.c. pe rolul Tribunalului Dolj, iar luni, 19 septembrie a.c., a ieşit din camera preliminară. În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a medicului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut că, pe 21 iulie a.c., V. I., întrucât acuza dureri în zona dorsală, s-a prezentat, însoţit de părinţii săi, la Centrul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Filişanilor din oraşul Filiaşi, de unde a fost direcţionat către Viorel Cerbulescu, singurul medic chirurg aflat atunci în spital. Medicul l-a consultat şi i-a spus să vină a doua zi la spital, când era de gardă, pentru a-l opera de urgenţă. Au venit ziua următoare, părinţii lui V.I. au mers de mai multe ori în cabinetul medicului să-i spună că au ajuns şi să vină să-l opereze pe fiul lor. Pentru că medicul întârzia şi temându-se de starea de sănătate a fiului lor, cei doi au luat hotărârea de a-i da suma de 100 de euro. Astfel, denunţătorul V. M., în prezenţa soţiei sale, i-a remis inculpatului o bancnotă de 100 de euro, introducând-o în buzunarul din dreapta al halatului cu care medicul era îmbrăcat. Imediat după ce părinţii i-au dat banii, medicul l-a luat pe tânăr şi l-a operat. Apoi i-a comunicat pacientului şi părinţilor acestuia că trebuie să părăsească spitalul deoarece nu are asigurare medicală, se arată în rechizitoriu. Pe 27 iulie a.c., când V. I. a mers cu mama sa la spital pentru a-i fi schimbat pansamentul, o asistentă i-a spus că nu beneficiază de nici un fel de servicii medicale în lipsa asigurării. În conflict a intervenit şi medicul Cerbulescu în sprijinul asistentei medicale. În acel moment, femeia i-a strigat că i-a dat 100 de euro, iar acesta refuză să-i acorde fiului său îngrijirile medicale necesare, aşa că şi-a cerut banii înapoi ameninţând că-l va reclama, fapt ce s-a şi întâmplat în aceeaşi zi.

I-a cerut banii înapoi… de gura nevestei

În baza denunţului a fost deschis un dosar penal, s-a dispus autorizarea înregistrării convorbirilor şi s-au pus la punct detaliile prinderii medicului. Astfel, pe 5 august a.c., martorul denunţător V.M. a mers la cabinetul medicului Cerbulescu şi i-a cerut cei 100 de euro înapoi, sub pretextul că are scandal acasă cu soţia sa. Având în vedere că avusese de-a face cu femeia, medicul i-a returnat banii, în aceeaşi zi, medicul a fost ridicat, audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi reţinut pentru 24 de ore, deşi nu a vrut să recunoască nici primirea, nici restituirea banilor.

Joi, 13 octombrie a.c., a fost primul termen de judecată, iar magistraţii de la Tribunalul Dolj au anunţat că urmează să pronunţe sentinţa. Lucru ce s-a întâmplat ieri. Viorel Cerbulescu a fost găsit vinovat de luare de mită şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. În plus, timp de 2 ani după executarea sau după ce se consideră executată pedeapsa principală, judecătorii i-au interzis exercitarea profesiei de medic chirurg, inculpatul fiind obligat şi la 700 de lei cheltuieli judiciare către stat. Din pedeapsa aplicată, magistraţii i-au scăzut perioada reţinerii şi arestării preventive, de la 5 august a.c. la zi şi au menţinut faţă de el arestarea preventivă. Sentinţa nu este definitivă, atât inculpatul, cât şi procurorii putând formula apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.