Gunoaiele îşi găsesc, cu greu, loc la Mofleni / Eco Sud nu a terminat nici acum celula. Mai cere o păsuire

1
81

eco sud 3Conform înţelegerii cu autorităţile de mediu, SC Eco Sud ar fi trebuit să termine lucrările de lărgire a celulei nr. 5, care s-a umplut, chiar ieri. Numai că administratorul nu s-a putut ţine de acest termen şi a solicitat o amânare de încă o săptămână.

Celula nr. 5 din incinta depozitului ecologic de la Mofleni, acolo unde se duc toate gunoaiele craiovenilor, dar şi ale doljenilor din 32 de sate, este plină ochi şi nu mai poate primi nici un deşeu în plus. Cam aşa stăteau lucrurile în urmă cu două săptămâni, când administratorul  Eco Sud, invocând acest fapt, a schimbat foaia în privinţa colectării gunoaielor. În presa locală a circulat mai întâi un comunicat publicitar în care societatea explica strâmtorarea financiară a (Eco Sud mai administrează încă patru depozite ecologice din ţară, Mavrodin, Giurgiu şi Vidra şi este pe profit de 4 ani) şi scenariul negru care îi aşteaptă pe craioveni dacă, între timp, autorităţile nu luau o poziţie. La scurt timp, SC Eco Sud a trecut şi la represalii, întârziind preluarea deşeurilor de la Salubritate.

Garda de Mediu Dolj, poziţie fermă în scandalul gunoaielor

„Temporizarea”, numită pompos, şi-a atins vârful la începutul săptămânii trecute, când cea mai mare parte a gunoaielor de la asociaţiile de proprietari şi case din Craiova a rămas, într-adevăr, neridicată. Salubritatea Craiova a spus că nu are nici o vină deoarece şi autogonierele ei aşteptă, încărcate, la gardul depozitului. Reprezentanţii Eco Sud au susţinut, la rândul lor, că tot ceea ce au anunţat s-a produs, şi anume celula nr. 5 s-a umplut, iar ei s-au şi apucat de lucrări pentru a o lărgi. Fiindcă erau, deja, multe deşeuri care nu mai puteau fi ridicate la timp şi intraseră în descompunere, a intervenit şi Garda de Mediu Dolj. În paralel cu discuţiile pe marginea majorării de tarif, autorităţile de mediu au cerut să se concentreze totuşi pe lucrări, astfel încât craiovenii să nu aibă de suferit.eco sud 1

Al doilea ultimatum

Garda de Mediu Dolj a dat şi un ultimatum SC Eco Sud, impunându-i administratorului să termine totul până vineri, adică până la sfârşitul săptămânii. Termenul a fost asumat de societate, ba chiar directorul executiv, Roxana Manea, prezentă la Craiova, unde a avut loc o conferinţă de presă, a recunoscut că Eco Sud a semnat actul de control, asumându-şi implicit această dată. Aşadar, ieri, ar fi trebuit ca lucrurile să fie puse la punct în interiorul celulei nr. 5, să fie gata terasamentul, platforma de tranzit şi drum de acces spre aceasta. Întrebat dacă Eco Sud s-a conformat şi a deschis în totalitate depozitului de la Mofleni, directorul Gărzii de Mediu Dolj a spus că, din contră, s-a solicitat o amânare: „Mi-au trimis o hârtie oficială prin care au solicitat o amânare pentru finalizarea lucrărilor deoarece a plouat”. Potrivit lui Gheorghe Călinoiu, SC Eco Sud a primit acum un nou termen din partea Gărzii de Mediu ca să termine lucrarea până pe data de 21 octombrie, adică peste o săptămână.

Ce îşi doreşte Eco Sud

În altă ordine de idei, SC Eco Sud a transmis, tot ieri, un comunicat de presă în care a specificat faptul că, în urma unei întâlniri cu prefectul de Dolj şi reprezentanţii instituţiilor de mediu, s-a ajuns la o înţelegere comună. Sub titlul „În sfârşit există dialog. Eco Sud mulţumeşte instituţiei prefectului de Dolj”, administratorul spune că „a primit asigurări din partea domnului prefect Sorin Răducan ca, în următoarele două săptămâni, vor urma întâlniri de lucru între reprezentanţii Eco Sud, Primăria Craiova şi autorităţile care examinează documentaţia depusă prealabil de către Eco Sud, astfel încât, până la începutul lunii decembrie, să fie identificate, aprobate şi alocate resursele necesare asigurării continuităţii serviciului public de salubritate şi, implicit, menţinerea standardelor de igienă şi sănătate a populaţiei, la nivel judeţean”.calinoiu

Prefectul de Dolj: ”A fost o discuţie informală”

Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a confirmat că a convocat, marţi, o întâlnire cu administratorul Eco Sud, la care au participat toate instituţii de mediu, pentru a se edifica în această problemă.

„A fost o discuţie informală, în care însă nu s-au luat decizii pe partea de finanţare, care este strict problema Craiovei. Ceea ce am dorit eu să ştiu este dacă se vor ridica gunoaiele şi până când. Am primit asigurări că până în luna martie, va exista spaţiu de depozitare. Este foarte important să se cunoască, în termeni oficiali, aceste lucruri deoarece sunt 32 de localităţi din Dolj care duc gunoiul acolo”, a explicat prefectul de Dolj.

La rândul său, şi directorul Gărzii de Mediu Dolj, care a participat la respectiva întâlnire, a declarat că nu s-au atins probleme financiare, care ţin strict de contractul de asociere, care există între Eco Sud şi CLM Craiova, ci doar lucruri care derivă din respectarea legislaţiei de mediu.

1 COMENTARIU

  1. In consecinta,cand se vor ridica resturile menajere din zona Parcului Campul Libertatii?Asteptam de 2 saptamani,in conditiile in care ele se ridica de pe stazile limitrofe.

Comments are closed.