Când fapta este umbra vorbei

0
545

parc (1)Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a inaugurat, ieri, parcul „Puşkin”, ale cărui lucrări de reabilitare s-au finalizat în urmă cu puţin timp. După inaugurare, edilul a făcut o vizită pe alte două şantiere impresionante ale Craiovei: noile clădiri ale spitalului „Filantropia” şi stadionul „Ion Oblemenco”. Constructorii prezenţi la faţa locului au dat asigurări că termenele asumate în execuţia lucrărilor sunt în grafic, sutele de muncitori prezenţi pe şantiere fiind dovada cea mai puternică a faptului că aşa vor sta lucrurile. Finanţarea stadionului „Oblemenco” este garantată prin faptul că investiţia este prioritizată prin Hotărâre de Guvern, iar realizarea spitalului „Filantropia” putem spune că este aproape bifată, având în vedere cartea de vizită a constructorului.

  Reabilitarea parcurilor şi grădinilor din Craiova a însemnat pentru primarul Lia Olguţa Vasilescu cu adevărat o provocare, pe care, iată, o parcurge cu succes. După transformarea spectaculoasă a Grădinii Botanice, municipalitatea a mai inaugurat, ieri, o altă oază de verdeaţă şi linişte.

  «În ultima perioadă s-a lucrat intens în această zonă, inclusiv străzile şi aleile din jurul parcului „Puşkin”, astfel încât, astăzi, putem să inaugurăm parcul. Este o investiţie de 4 miliarde de lei vechi şi a constat în schimbarea tuturor băncilor, a coşurilor de gunoi. Stâlpii de iluminat au fost preluaţi din parcul „Nicolae Romanescu”. Sistemul de irigat este peste tot în părculeţ. S-a pus gazon. Au fost amplasate statui şi ecologizate toaletele şi s-a lucrat modernizarea locurile de joacă. Întotdeauna sunt mulţumită de cum lucrează angajaţii noştri de la RAADPFL, pentru că, atunci când greşesc, corectăm înainte de inaugurare. Cred că a ieşit foarte frumos, mai ales că am scos gărduleţul viu, ce dădea impresia de neîngrijit şi, acum, parcul pare mult mai mare», a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Numărul băncilor a ajuns acum la 75, cel al coşurilor de gunoi la 32. Aspersoarele se întind pe 2.000 de metri liniari. Şi, încă de la intrarea în parc, bustul lui Adrian Păunescu îndeamnă vizitatorii la lectură.parc

„Pentru Craiova este capital să aibă un spital municipal”

  După inaugurare, Olguţa Vasilescu a verificat şi stadiul lucrărilor la alte două mari şantiere ale Craiovei. Prima vizită a făcut-o la clădirile spitalului „Filantropia”, situate pe Calea Bucureşti. Aici, sute de angajaţi ai SC Recon SA îşi făceau treaba, aşa cum ne-au obişnuit de peste 24 de ani, de când societatea activează pe piaţa construcţiilor.

  „Pe toate corpurile s-a finalizat partea de consolidare. La corpul A lucrăm la finisaje, montăm gresia şi faianţa. Planul nostru este următorul: corpurile A şi B să fie, până la 20 decembrie a.c., complet echipate, inclusiv cu dotări; corpul C să fie, tot la acea dată, realizat la 80% din obiectiv, rămânând să ne concentrăm pe corpul D. Închiderea completă a celor patru corpuri va fi realizată până la 10 decembrie a.c., cu tot ce presupune, respectiv faţadă ventilată, terasă, etc. O să avem de lucru mai mult la partea de subsol, instalaţii, conducte de încălzire. Avem acum 197 de muncitori, care sunt zilnic în acest şantier”, ing. Marian Petcu, directorul SC Recon SA.spital

  La rândul său, primarul Craiovei nu şi-a reţinut satisfacţia că lucrurile merg, aici, aşa cum trebuie. „Sunt foarte mulţumită, mai ales că avansează foarte repede. Eu trec de două ori pe săptămână în şantier şi văd că avansează foarte mult lucrarea. Este capital pentru Craiova să aibă un spital municipal. Sigur că aşteptăm şi spitalul regional, care este pe fonduri europene, dar acea investiţie nu cred că va fi gata mai devreme de anul 2020. Şi, atunci, era absolut necesară această investiţie. Cu atât mai mult, cu cât nu a costat foarte mult. Este vorba de 8 milioane de euro, ca să ai un spital cu 4 corpuri de clădire şi care îţi acoperă practic toate necesităţile. Un spital nou. Nu putem spune că este construit de la zero, pentru că e ridicat pe un schelet abandonat în urmă cu peste 20 de ani, dar cu mobilier nou, cu aparatură nouă, din care o parte a fost achiziţionată pe fonduri guvernamentale în ultimii 3 ani de zile şi se va muta aici. Cu certitudine foarte mulţi craioveni, ce se vor trata aici, o vor face în condiţii foarte civilizate, pentru că spitalul este gândit la standarde europene, cu tot ceea ce este necesar şi tot ceea ce cere Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Un OZN se va ridica peste puţină vreme

  Ultima vizită a edilului Craiovei a fost la stadionul „Ion Oblemenco”. Nu mai puţin de 16 macarale de diverse tonaje lucrau simultan. O forfotă constructivă, pe care nu am mai trăit-o de multă vreme la acest nivel. Este şi o provocare tehnică, dar şi o şansă, deja câştigată, pentru ca municipiul Craiova să poată atrage noi venituri odată cu darea în folosinţă a stadionului. Inconveniente precum solul de suprafaţă încărcat de apă, conducte de apă ce au apărut neprevăzut în timpul lucrărilor au mai întârziat puţin ritmul lucrărilor. Suplimentări de cheltuieli nu au fost, pentru că erau deja bugetate la capitolul cheltuieli diverse. Specialiştii spun că ceea ce va ieşi va fi cu un cost mic, deci firma constructoare nu ar ieşi cu cine ştie ce profit.stadion (1)

  „Construcţia avansează foarte bine şi suntem foarte mulţumiţi de ritmul lucrărilor. Spre exemplu, acum două săptămâni, la tribuna întâi nu era nicio gradenă. Acum sunt fixate jumătate, deci peste două săptămâni vor termina şi restul. Se lucrează foarte mult la tot ceea ce presupune tribuna oficială. Ultimul termen este jumătatea lunii februarie a anului viitor. Încă au avut probleme cu apa din spate. Este o conductă pe care au trebuit să o mute cei de la Compania de Apă. O conductă despre existenţa căreia nu ştia nimeni, nimic şi le îngrădea procesul de execuţie. Noi sperăm ca termenul final să fie februarie anul viitor pentru partea de construcţie. În privinţa gazonului, cum o da Dumnezeu să crească. Asta nu mai ştim când o să apară. Dar, cum aţi văzut la parcul Puşkin, noi am plantat gazonul în urmă cu o lună de zile şi s-a prins. Sperăm că, şi aici, nu vor fi probleme, mai ales că stadionul va fi dotat şi cu o instalaţie care presupune o fotosinteză şi o creşterea gazonului. După construcţia gradenelor nu va mai fi nevoie de macarale, aici, în interior şi se va putea lucra la gazon. Nu au dreptul să oprească finanţarea cei care se schimbă de la guvernare. A fost una dintre puţinele investiţii ale CNI, unde nu s-a oprit finanţarea anul acesta şi pe bugetul anul viitor, din câte ştiu, sunt doar două investiţii de la bugetul naţional, care la ora actuală au 100% bugetul asigurat: stadionul de la Craiova şi complexul de nataţie de la Otopeni, ambele prioritizate prin HG”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova:

„Am reuşit să câştigăm titlul de Smart City datorită, în special, proiectului pe care îl vom implementa de anul viitor şi anume cel al containerelor îngropate. Craiovenii vor putea să-şi depoziteze gunoiul în astfel de containere încastrate în pământ. Ele vor fi spălate zilnic, pentru că maşinile când le golesc, le şi spală. De asemenea, pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Craiova şi pentru că suntem pe primul loc în România la absorbţia de fonduri europene între polii de creştere i-a făcut pe cei de la Camera de Comerţ şi Industrie a României să ne ofere premiul Smart City”.