De la haosul social la autodiscriminare

0
39

tiberiadeTrăim vremuri grele, din punct de vedere socio-politic. Şi, din păcate, totul se răsfrânge asupra nivelului de trai al marii majorităţi a cetăţenilor români, din România.

 Nesiguranţa socială pleacă din guvernarea cu tenta de cap plecat în faţa Bruxelles-ului. Din luptele politice, în care interesul naţional nu se regăseşte. Din desconsiderarea valorilor româneşti.

Am devenit ţara în care este criza de medici, deşi avem foarte multe facultăţi de profil. Se pleacă în afară, pentru o fărâmă de trai mai bun. Cei mai buni elevi români devin studenţi ai unor universităţi din străinătate.

Trăim vremurile unei autentice autodiscriminări.

Românii care acum ne guvernează, îi discriminează pe români, în Romania.

Romii îi discriminează pe ţigani, iar ţiganii îi discriminează pe romi.

Nu ne mai înţelegem unii cu alţii şi nici măcar noi între noi.

Goana după o funcţie pare că ne-a dezumanizat. Ne-a transformat din prieteni, în duşmani.

O analiză profundă a actualului context social, cu siguranţă ar impune o stare de jenă generală. O vină colectivă ar plana asupra noastră, a tuturor. Pentru ca tolerăm anormalitatea, iar ceea ce ar trebui să fie normal, noi doar criticăm, atacăm, jignim.

Care mai sunt acum criteriile de valoare, în societatea noastră, cea din toată România, indiferent de etnia din care ne tragem originile? Ţiganii nu mai recunosc faptul ca sunt ţigani. Unii români au comportamente ţigăneşti – în sensul negativ. Mai primează educaţia, ştiinţa de carte, experienţa, competentă profesională? Nu. Acum sistemul de valori, el însuşi s-a devalorizat.

Pe cine ajuţi, ajunge să te lovească pe la spate. Subalternii nu mai respectă cuvântul şefilor. Dacă faci bine cuiva, acela imediat se duce şi te denunţă pe baze nereale.

S-ar cuveni să adresăm întrebarea clişeu: încotro ne îndreptăm? Dar cui să adresăm această întrebare? Cred că doar propriilor noastre conştiinţe.

Am aflat cu toţii că profesorii care candidează pentru posturile de directori, au fost trataţi cu… copite de măgar. Acesta este respectul pentru cei care trudesc la bunul mers al grădiniţelor, şcolilor, liceelor şi colegiilor din România?

          Preşedintele ţării ne-a informat că a aflat despre catastrofalele inundaţii de la televizor. Tot este bine ca urmăreşte buletinele de ştiri. Ce te-ai face biet popor, de n-ai avea televizor?

ROMEO TIBERIADE