Legea irigaţiilor instituie abonamentul lunar

0
409

Deşi, în urmă cu două săptămâni, proiectul privind modernizarea infrastructurii principale de irigaţii nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organica, fiind astfel respins, iată că, acum, avem o aşa-zisă lege a irigaţiilor. Neadoptarea ei ar fi produs sistarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii, întrucât ar fi fost considerate neeligibile de Bruxelles. Prin noua reglementare se instituie un abonament pentru utilizatori, de circa 20 de lei pe hectar.

Pentru prima dată după 25 de ani, România a reuşit să promoveze o legislaţie aferentă sistemului de irigaţii naţional. Drumul a fost foarte anevoios. Recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, atrăgea atenţia că, dacă nu se va adopta, cât mai curând, Legea irigaţiilor, prin intermediul căreia să se modernizeze infrastructura principală de irigaţii, atunci investiţiile în cea secundara puteau fi considerate neeligibile de către Bruxelles. În urmă cu două săptămâni, proiectul privind alocarea unui miliard de euro, pentru următorii cinci ani, în vederea modernizării infrastructurii principale de irigaţii, nu a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi pentru o lege organica, fiind astfel respins.

Abonament obligatoriu de circa 20 de lei la hectar

 Noua reglementare a adus şi introducerea unui abonament pentru utilizatorii. „Cea mai importantă prevedere se referă la introducerea unui abonament pentru utilizatorii, proprietarii de terenuri, atât pentru zona de irigaţii, cât şi pentru cea de desecare. Fermierii vor plăti acest abonament în mod obligatoriu, şi când plouă şi când nu, însă, pe lângă asta, îi va asigura pe dânşii că nu mai au un cost foarte mare la apă şi energie. Apa vine către infrastructura secundară doar pe baza acelui abonament. Fără alte costuri suplimentare. Abonamentul se adresează, fireşte, celor care se regăsesc în amenajările de irigaţii, în cadrul infrastructurii secundare, şi care lucrează efectiv terenul, au nevoie de irigaţii”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă. Banii care vor fi strânşi din plata abonamentului vor fi folosiţi la investiţiile în infrastructura principală de irigaţii; iar valoarea abonamentului va fi de aproximativ 20 de lei pe hectar.

Termenul de depunere, prelungit

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat decizia de prelungire a sesiunii de depunere a cererilor de finanţare prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructura de irigaţii până la data de 18 decembrie 2015. Închiderea sesiunii era prevăzută, iniţial, pentru 30 octombrie 2015.

„Prelungirea termenului de primire a cererilor de finanţare s-a decis ca urmare a numărului mare al solicitărilor primite în acest sens din partea potenţialilor beneficiari precum şi având în vedere motivaţia faptului că întocmirea proiectelor finanţate prin submăsura 4.3 este complexă şi de durată, obţinerea avizelor necesită un timp îndelungat”, se arată în comunicatul AFIR.

Valoarea totala nerambursabilă a fondurilor disponibile pentru această sesiune este de 218 milioane euro. AFIR mai menţionează că pragul de calitate lunar pentru proiectele ce vor fi depuse în intervalul 1 noiembrie 2015  – 18 decembrie 2015 este de 20 puncte.