Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: „Europa nu trebuie să joace după regulile lui Erdogan”

0
337

erdoganEurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat apelul la menţinerea unor poziţii echilibrate şi responsabile în relaţia Uniunea Europeană – Turcia, în ciuda declaraţiilor şi acţiunilor preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Declaraţia eurodeputatului român vine în contextul celei mai recente dezbateri privind situaţia din Turcia, găzduită de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în prezenţa Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Avem astăzi în Turcia un sistem politic care consideră divergenţele de opinie şi criticile un rău absolut. Peste 160 de jurnalişti turci şi cetăţeni europeni au fost arestaţi. Mii de profesori universitari, membrii ai Academiei, sunt în închisoare, unii dintre ei fără a-şi cunoaşte măcar acuzaţiile şi fără a avea parte de un proces.

Bineînţeles, Parlamentul European nu poate accepta această situaţie. Însă, retorica preşedintelui Erdogan către unele state membre este în bună măsură pentru consumul domestic. De aceea mai bine ne abţinem în a juca după regulile definite de Erdogan. În consecinţă, mă tem că perspectiva ruperii dialogului cu Turcia îi poate da acestuia noi argumente pentru a consolida statul autoritar pe care l-a început încă dinaintea loviturii de stat eşuată. 

Dragi colegi, consider că trebuie să evităm deciziile pripite, emoţionale sau electoraliste. Vă invit să reflectaţi şi să menţinem o poziţie echilibrată şi responsabilă a viitorului relaţiilor strategice dintre Uniunea Europeană şi Turcia. În acest sens salut poziţia adoptată de majoritatea miniştrilor afacerilor externe la ultima reuniune CAGRE de la Tallinn, de săptămâna trecută. 

Să nu uităm că Turcia a fost şi rămâne un partener strategic al UE şi al statelor membre, acum şi în viitor. Turcia este o ţară mare şi importantă cu o societate civilă foarte activă, complexă şi în bună măsură, pro-europeană. Procesul de lărgire ne-a permis să influenţăm pozitiv parcursul acestei ţări de-a lungul câtorva decenii. Ar fi o tragică eroare strategică să suspendăm podurile acum!”