Mii de pelerini asistă la Liturghia din Basilica Minor, de la Cacica

0
169

Mii de pelerini participă, astăzi, la Cacica, în judeţul Suceava, la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, slujba fiind oficiată de episcopi şi 100 de preoţi din ţară şi străinătate. Potrivit Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi,  participă şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, care îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti.

La Cacica erau așteptați mii de pelerini din ţară şi din străinătate, slujbele urmând să fie oficiate în limbile română, maghiară, polonă şi germană. La finalul liturghiei, icoana Sfintei Fecioare Maria, copie a icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa, aflată în Sanctuarul de la Cacica va fi purtată în procesiune în jurul bisericii.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit în prezenţa icoanei miraculoase a Fecioarei Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809 de catolicii polonezi pentru a-şi aminti de pelerinajele la Czestochowa. Icoana, care are dimensiunile de 86×60 centimetri, este o pictură pe pânză reprezentând-o pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus.

Biserica în care se află icoana a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia şi are hramul Adormirii Maicii Domnului.

În 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”