La Evaluarea Naţională, în Dolj, 399 de elevi absenţi

0
575

Astăzi, a avut loc prima probă a examenului de Evaluare Naţională, susţinută de aproape 5.000 de absolvenţi ai învăţământului gimnazial, în Dolj, din numărul total de mai bine de 170.000 de elevi, la nivel naţional. A fost vorba despre proba la Limba şi literatura română. Subiectele, aşa cum au precizat elevii, nu au fost foarte dificile, acestea putând conduce la note destul de mari, pentru admiterea în liceu. Copiii, cei care au participat la examen, au vorbit despre subiecte şi, mai ales, despre condiţiile în care s-a susţinut evaluarea. Măştile de protecţie, obligatorii, au fost purtate, dar s-a mai luat şi o pauză, atunci când a fost strict necesar. În Dolj, aproape 400 de candidaţi, dintre cei înscrişi, nu s-au prezentat la examen.

Ieri, în Dolj, în cele 157 de centre de examen, pentru Evaluarea Naţională, s-au prezentat cu 399 de candidaţi mai puţin, faţă de totalul de 4.418 înscriși. Conform celor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, nu au fost situaţii deosebite, nimeni nefiind depistat cu o temperatură corporală peste cea admisă de legislaţie și niciun candidat nu a fost exclus din examen din cauza fraudelor. Copiii s-au aşezat în bănci, respectând regulile şi şi-au văzut de treabă. Subiectele, spun ei, nu au fost dificile.

În faţa Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova, agitaţie mare. Elevi şi părinţi deopotrivă au avut emoţii şi au trecut peste ele. O familie – mamă şi fiică –  Raluca, respectiv Rebecca Ghiţă, au vorbit despre ceea ce a însemnat acest examen: “Nici nu vreau să vorbesc despre ceea ce a fost în aceste luni. Fata mea, Rebecca, s-a pregătit foarte bine. Am fost lângă ea tot acest timp şi sunt sigură ca va lua cel puţin nota 9,50”, a spus mama. Rebecca, total dezinhibată, pare că n-a trecut printr-un examen: “Ei, nu pot spune că n-am avut emoţii, dar m-am pregătit foarte bine. Subiectele mi s-au părut uşoare, fără dificultăţi majore. Sigur, în sală a fost greu, cu măştile pe faţă, dar le mai lăsam, le mai ridicam… Oricum, cred că voi obţine o notă undeva peste 9,50”. Două colege ale Rebeccăi, Andrada Broncea și Roxana Glugă, au trecut prin aceleaşi emoţii: “A fost ceva mai greu cu măştile, dar, ca subiecte, nu a fost foarte dificil. Credem că a fost ceva peste medie, iar noi putem obţine o notă de 9,5 – 9,8”. Sigur, subiectele pot fi considerate uşoare din partea elevilor, dar o apreciere vine de la un cadru didactic, Cristiana Lungu, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Elena Cuza”: “Cred că au fost subiecte predictibile, conform metodologiei, acestea putând aduce note destul de mari. Nu cred că au fost dificultăţi majore. Cine s-a pregătit va obţine note mari”.