Un consilier local PDL, din Verbiţa, încasează bani de la APIA cu adeverinţe false

0
337

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). Sunt unii care se cred mai şmecherii, şi cred că pot păcălii sistemul şi cu adeverinţe false încasează bani europeni pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţin.

Primăria Verbiţa

În anul 2010, cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă a fost de 80,36 euro/ha, avansul fiind de 161,69 lei/hectar (37,85 euro/ha), reprezentând 47,10% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plata unică pe suprafaţa finanţată din FEGA. Pentru mulţi sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru hectarul de teren a devenit o afacere profitabilă. În aceeaşi categorie intră şi Marinaş Mihai, consilier PDL, în comuna Verbiţa. În urmă cu câţiva ani, acesta a arendat de la cetăţenii din comună mai multe suprafeţe de teren arabil cu scopul de a le cultiva. Lucrurile au fost în regulă, până în momentul în care mai mulţi cetăţeni din Verbiţa nu au mai putut să îşi ridice subvenţia de la APIA. Când aceştia s-au interesat care este cauza pentru care nu îşi pot încasa banii, li s-a spus că pentru suprafaţa lor de teren a depus adeverinţă şi cerere de finanţare Marinaş Mihai.

„În această situaţie sunt peste 150 de persoane”

Marin Pantelie, unul dintre cei păgubiţi de Mihai Marinaş, îl acuză pe acesta că a falsificat adeverinţele şi toată afacerea a fost făcută cu mai mulţi funcţionari de la APIA Dolj. „Acest cetăţean (Marinaş Mihai n.r.) începând cu anul 2009 a săvârşit multe falsuri în documentele depuse la Sucursala APIA Dolj în complicitate cu mai mulţi funcţionari de la Sucursala Dolj, încasând subvenţii de la UE şi de la Guvernul României. Aşa a procedat şi în anul 2010 şi 2011. Suprafeţele declarate de Marincaş Mihai sunt lucrate de cetăţeni, care nu mai pot beneficia de drepturile băneşti, pentru că le încasează acest individ. În această situaţie sunt peste 150 de persoane”, a declarat Marin Pantelie.

De la 85,29 ha, a ajuns prin fals la 197,87 ha

La data de 5 mai, Primăria Verbiţa, i-a eliberat lui Marinaş Mihai o adeverinţă pentru a-i servi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrului Judeţean Dolj, pentru o suprafaţă de 85,29 ha. În mod surprinzător la APIA Dolj Marinaş Mihai nu a depus adeverinţa cu cele 85,29 ha, ci a depus una cu nr. de înregistrare 880, eliberată tot de Primăria Verbiţa, în care figurează cu o suprafaţă de 197,87 ha, plus 6,90 ha de la Pleniţa. Lucrurile au ieşit la iveală când oameni s-au prezentat la rândul lor cu adeverinţe şi cereri pentru finanţare la APIA Dolj şi au fost informaţi că suprafeţele lor sunt declarate deja de Marinaş Mihai. Aflând de situaţia creată, cei de la Primăria Verbiţa i-au avertizat pe cei de la APIA Dolj că adeverinţa depusă de Marinaş Mihai este falsă şi că el figurează în registrul agricol doar cu o suprafaţă de teren arabil de 85,29 ha.

APIA Dolj

„Noi suntem de bună credinţă şi nu mai facem verificări”

Celor de la APIA Dolj nu le-a păsat de avertismentul primit de la cei de la Primăria Verbiţa, şi nu au luat în calcul nici sesizarea făcută de Marin Pantelie cu privire la falsul din documentele depuse de Marincaş Mihai. Directorul APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, se disculpă spunând că ei sunt de bună credinţă şi că nu mai verifică dacă o adeverinţă eliberată de o primărie este falsă sau nu. „Noi am primit o adeverinţă eliberată de o primărie. Noi suntem de bună credinţă şi nu mai facem verificări să vedem dacă este falsă sau nu, pentru că din punctul nostru de vedere este un act oficial”, a declarat Sergiu Drăgancea.

„Primăria Verbiţa i-a eliberat lui Marinaş Mihai o adeverinţă pentru 85,29 ha”

Conform declaraţiilor lui Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj, Marinaş Mihai este înregistrat cu o suprafaţă de teren arabil de 173,4 ha. Ceea ce înseamnă că Marinaş Mihai a stat puţin pe gânduri şi nu a depus adeverinţa cu cele 197,87 ha şi a falsificat o alta în care şi-a trecut 173,4 ha. „Primăria Verbiţa i-a eliberat lui Marinaş Mihai o adeverinţă pentru 85,29 ha. Dacă el are una cu 197,87 ha înseamnă că a pus numărul de înregistrare de anul ăsta pe adeverinţa de anul trecut. Şi dacă în 2010 a procedat la fel este problema lui. Noi nu avem nici o treabă dacă el îşi falsifică adeverinţele. Să îşi rezolve singur problemele în care se bagă”, a declarat primarul comunei Verbiţa, Marin Brăneci.

A fost sesizat prefectul judeţului Dolj

Ce a făcut Marinaş Mihai în mod concret? A luat adeverinţa de la Primăria Verbiţa cu suprafaţa de teren legală pe care o deţine. A scanat adeverinţa eliberată în 2010 şi a adăugat pe ea numărul de înregistrare primit în 2011. Şi cu acest document falsificat s-a prezentat la APIA Dolj, solicitând subvenţia acordată de Uniunea Europeană pe hectarul de teren. Marin Pantelie, cel care a descoperit ilegalităţile făcute de consilierul local PDL, Marinaş Mihai, a făcut o sesizare către prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. În mod normal instituţiile abilitate ale statului ar trebui să fie sesizate cu privire la acest caz, fiind vorba de însuşirea necuvenită a unor bani europeni cu ajutorul unor documente false.