Păpușile craiovene, pe scene ale festivalurilor din țară și în caravană peste hotare

0
357
Lună plină la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”! Vorbim despre mai, când artiștii instituției pornesc în „Caravana teatrului românesc pentru copiii din Timoc” – un proiect inițiat de Institutul Cultural Român –, și urcă pe scenele Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Arlechino Caravana Poveștilor de la Brașov (27 mai – 2 iunie) și Festivalului de Teatru pentru Copii „FEST KIDS” de la Caracal (27 mai – 1 iunie). La sediu, activitatea continuă cu obișnuitele spectacole din weekend, cu ateliere de creație pentru copii, microstagiunea „Colibri.Actul3” realizată împreună cu Teatrul ACT din București și expoziția de fotografie #InstaCraiova, ediția a IV-a De 1 Iunie, Teatrul „Colibri” va împărți bucurii celor mici prin spectacole în cartiere, cuprinse în programul dedicat Zilelor Craiovei.
Spectacole pentru comunitățile de români din Bulgaria și Serbia
În perioada 19-24 mai 2019, Teatrul „Colibri” va porni în „Caravana teatrului românesc pentru copiii din Timoc”, un proiect inițiat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din afara Granițelor. Opt reprezentații ale spectacolului „De-a capra cu trei iezi” (adaptare după Ion Creangă, scenariul şi regia Iulia Cârstea, muzica Alexandru Iosub) vor fi oferite de actorii craioveni Oana Stancu, Rodica Prisăcaru, Alis Ianoș, Iulia Cârstea, Daniel Mirea și Emanuel Popescu în mai multe localități din Bulgaria și Serbia, unde există comunități românești. „Nu este pentru prima dată când avem un parteneriat cu ICR, derulat pentru românii din Valea Timocului. Și în anii trecuți am susținut spectacole în localităţi cu populaţie majoritar românească”, a declarat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.
Actorii vor juca pentru publicul din Brașov și Caracal
Pe 26 și 27 mai, instituția este invitată să participe la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „Arlechino Caravana Poveştilor”, alături de trupe din Galaţi, Alba Iulia, Constanţa, Brăila, Cluj Napoca, Timișoara, Baia Mare, Oradea, Botoşani, Târgu Mureş, Ploieşti, Bacău, dar și din Italia, Argentina și Republica Moldova. Publicul din Brașov va putea vedea unul dintre cele mai recente spectacole ale instituției, cu premiera în 12 ianuarie 2019: „Puiul de om din Cartea Junglei”, după Rudyard Kipling, scenariul, regia și scenografia Geo Dinescu și Marin Fagu, muzica și video-proiecția Marin Fagu, pictură păpuși Mihai Birtu, pictură decoruri Iulia Goanță. În distribuție: Geo Dinescu, Marin Fagu, Emanuel Popescu și Robert Iovan.
Potrivit managerului Adriana Teodorescu, două zile mai târziu, pe 29 și 30 mai, actorii craioveni vor urca pe scena Festivalului de Teatru pentru Copii „FEST KIDS”, de la Caracal. Cea de-a III-a ediție promite șase zile de distracție, cu spectacole de teatru de păpuși și animație, atelier de creație, jocuri interactive, muzică și desene pe asfalt. Din program fac parte două spectacole ale Teatrului „Colibri”. Unul este „Cenușăreasa” – regia și scenariul de Ionica Dobrescu, scenografia Iulia Goanță, muzica Alin Macovei-Moraru (pe versuri de Valentin Dobrescu), cu Alis Ianoș, Cosmin Dolea, Adriana Ioncu, Geo Dinescu, Oana Stancu, Daniel Mirea, Robert Iovan și Ionica Dobrescu: Celălalt este „Prietenii Motanului Încălțat”, un spectacol cu scenariul şi regia semnate de actriţa Iulia Cârstea, alături de care Daniel Mirea, Oana Stancu, Alis Ianoș și Emanuel Popescu prezintă isprăvile unei trupe amatoare de teatru de păpuși și admiratoare a vestitului motan.
„Absolut!”, cu Marcel Iureș, închide Stagiunea „Colibri. ACTul 3”
La sediul din Craiova, activitatea Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” va continua, în această perioadă, cu obișnuitele spectacole din weekend: „Rățușca cea urâtă” (sâmbătă, 18 mai, ora 18.00), „Alis în lumea păpușilor” (19 mai, ora 11.00), „Prințul Broască” (25 mai, ora 18.00), „Jocuri magice” (26 mai, ora 11.00). Joi, 30 mai, instituția va încheia stagiunea „Colibri. ACTul 3”, organizată împreună cu Teatrul ACT din București, cu „Absolut!” după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă. Spectacolul, un one-man show în care străluceşte Marcel Iureş, regizat de Alexandru Dabija, se joacă de 8 ani la București, mereu cu sala plină, și are a cincea reprezentație la Craiova. Biletele, la prețul de 20 lei, se pot procura de la Agenția Teatrului „Colibri”, de luni până sâmbătă, între orele 10.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00. Spectacolul durează 90 de minute, fără pauză, și se adresează unui public de peste 12 ani. Reîntâlnirea cu actorii și păpușile teatrului craiovean va avea loc și în cadrul spectacolelor prezentate cu prilejul Zilelor orașului (30 mai – 9 iunie).