Sute de elevi s-au întors la şcoală cu râie şi păduchi

0
174

O parte din elevii doljeni au picat din nou testul la capitolul igienă. Peste două sute dintre aceştia s-au întors la şcoală cu râie şi păduchi după vacanţa de iarnă. Cazurile au fost descoperite în urma triajului epidemiologic ce a avut loc în prima săptămână de cursuri. Medicii au diagnosticat însă şi destui copii cu varicelă,  micoze sau alte boli infecţioase.  

Odată cu reîntoarcerea elevilor în sălile de clasă, după vacanţa de iarnă, cadrele medicale au vrut să se asigure că aceştia nu suferă de boli contagioase pe care să le transmită mai departe. În plus, din experienţa anilor trecuţi, o altă problemă cu care medicii se confruntă în această perioadă este că unii elevi se întorc cu râie şi păduchi. Şi nu s-au înşelat nici de data aceasta.

În urma triajului epidemiologic care se face după fiecare vacanţă medicii au descoperit, printre altele, trei cazuri de scabie (râie) şi nu mai puţin de 246 de cazuri de pediculoză (păduchi).

Controale s-au făcut în nouă creşe, 28 de centre de plasament, 382 de grădiniţe, 327 de şcoli, 46 de licee şi nouă şcoli profesionale. Din cei 87.940 de copii de grădiniţă şi elevi înregistraţi, au fost examinaţi 70.960, probleme fiind depistate la 970 dintre ei.

Elevii cu afeţiuni contagioase, trimişi acasă

Tot în urma controalelor efectuate de medici, au fost depistate şi nouă cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală.

Pe lângă varicelă,  au fost descoperite şi destul de multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă).  Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 44 de cazuri. Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angină pectorală  – o afecţiune care poate provoca boli la nivelul plămânilor. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 399 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 268 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”. Din fericire, spre deosebire de alţi ani, cu ocazia ultimelor controale nu au mai fost descoperite cazuri de rujeolă sau rubeolă, două afecţiuni care sunt foarte contagioase.

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament.

Controale după fiecare vacanţă

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare. În mediul urban sarcina le revine medicilor şcolari în timp ce în comunităţile din mediul rural responsabilitatea monitorizării elevilor aparţine medicilor de familie, care trebuie însă să se ocupe, în acelaşi timp, de toate categoriile de bolnavi, din localitatea respectivă.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii doljeni au descoperit numeroase cazuri de pediculoză şi scabie odată cu reînceperea cursurilor după vacanţa de iarnă. Aproape 300 de elevi din unităţile de învăţământ doljene s-au întors la şcoală, atunci, cu râie şi păduchi. Nu au lipsit însă nici situaţiile în care medicii au diagnosticat afecţiuni mai grave aşa cum ar fi angina, care poate provoca boli la nivelul plămânilor sau varicela.