Senatorul de Dolj, Ion Prioteasa: Agricultura redevine motor al economiei românești cu PSD la guvernare!

0
864

Despre învestitura guvernului PSD-PNL-UDMR. România revine la normalitate.

Miniștrii PSD au început să ia primele măsuri pentru creșterea securității alimentare a țării. Se relansează programele de sprijin menite să asigure românilor mai multă hrană sănătoasă, produsă de fermierii și firmele românești.

De anul viitor se reia sprijinul acordat legumicultorilor pentru programul ”Tomata” și vor fi lansate și alte programe menite să sprijine producția legumelor autohtone deficitare pe piață. Astfel se susține practic conceptul strategic”Cumpără Românește!”, cu efecte benefice pentru fermierii locali și pentru populație. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români. 80% din programul economic al PSD conține măsuri pentru IMM-uri și companiile românești.

Toți cetățenii vor avea acces la alimente sănătoase, de încredere, produse în România. Legumicultorii și fermierii își vor putea vinde produsele, recoltele lor nu vor mai putrezi pe câmp. Se vor dezvolta și prospera IMM-urile din zona agro-industrială, oamenii vor avea locuri de muncă. Se vor asigura venituri în plus la bugetul statului. Deficitul comercial agroalimentar se va diminua. În primul semestru al acestui an deficitul României cu produse agroalimentare a crescut cu 31% față de anul precedent, depășind 1,27 miliarde de euro.

În viziunea PSD agricultura a fost și va rămâne un veritabil motor de creștere economică care trebuie alimentat și susținut corespunzător.

E grav că Romania nu mai produce suficiente legume si fructe pentru piata internă. Anul trecut producția locală a coborât la cel mai mic nivel din 2014, iar deficitul a fost de peste 1 miliard de euro, potrivit datelor comunicate de Eurostat. A scăzut producția de cartofi, roșii, castraveți, fasole, ceapă, etc. în condițiile în care România are unul dintre cele mai ridicate potențiale agricole din U.E.

De pe primul loc la producțiile agricole, în guvernarea PSD, am ajuns pe ultimul loc în guvernarea de dreapta. În numai doi ani, guvernele anterioare au distrus tot ce construise PSD, iar în 2020, România a înregistrat cele mai slabe producții agricole dintre țările UE.

Fără sprijin, agricultorii români nu pot fi competitivi, astfel că pe masa românilor ajung preponderent produse din import.

Soluțiile implementate de PSD au fost simple si eficiente și au avizat, printre altele, absorbția fondurilor europene și acordarea la timp a subvențiilor pentru agricultură, refacerea și extinderea sistemelor de irigații, creditarea subvenționată a agricultorilor, programe de sprijin pentru stimularea producției vegetale, pentru cultivatorii de tomate și de usturoi, dar și pentru zootehnie și înființare de magazine de desfacere pentru producătorii români.

Toate aceste programe vor fi reluate acum, cu PSD la guvernare. Specialiștii social-democrați știu ce trebuie să facă pentru a stopa dezastrul provocat de guvernările anterioare.

Noul ministru PSD de la Agricultură, redeschide Casa de Comerț Unirea, pentru produsele agricole românești. România are nevoie de un mecanism propriu pentru comercializarea produselor agricole românești, așa cum fac și celelalte state din regiune. Un astfel de mecanism este Casa de Comerț Unirea lansată în fosta guvernare PSD și oprită, fără niciun motiv serios de fostul ministru Adrian Oros.